Brazilië: Kamer stemt voor afzetting president Dilma Rousseff (video)

18/04/16 om 06:30 - Bijgewerkt om 07:03

De Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigders heeft met een tweederdemeerderheid voor de afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. De afzettingsprocedure gaat nu naar de Senaat. Die zal beslissen of Rousseff voor 180 dagen geschorst zal worden.

Brazilië: Kamer stemt voor afzetting president Dilma Rousseff (video)

Dilma Rousseff © AFP

De leider van Dilma Rousseffs Arbeiderpartij, Jose Guimaeres, had eerder al de nederlaag van de regering toegegeven bij de stemming. Er waren 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettinsgprocedure door te sturen naar de Senaat.

354 voor, 129 tegen

In het parlement was gejuich te horen toen zondagavond om 23.07 uur de 342ste ja-stem viel. Elke afgevaardigde kreeg bij het uitbrengen zijn stem de tijd om een korte toelichting te geven. Na een emotionele stemming van maar liefst vijf uur viel de beslissende stem.

Volgens de krant Folha de Sao Paulo hadden rond 23.25 uur (04.25 uur Belgische tijd) 354 volksvertegenwoordigders voor de afzetting van de linkse president gestemd, 129 stemden tegen, 7 anderen onthielden zich.

Gewone meerderheid

Rousseff wordt door de oppositie verdacht van machtsmisbruik en corruptie.

In de Senaat volstaat eind april een gewone meerderheid om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederdemeerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners