Braziliaanse presidente grijpt volgens peilingen naast herverkiezing

27/08/14 om 05:52 - Bijgewerkt om 05:52

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff zal tijdens de presidentsverkiezingen van oktober in de tweede ronde het onderspit delven tegen Marina Silva van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB), wier populariteit aan een steile opmars bezig is. Dat blijkt uit een nieuwe peiling.

Braziliaanse presidente grijpt volgens peilingen naast herverkiezing

Dilma Rousseff © REUTERS

Dilma Rousseff, de kandidate van de Braziliaanse Arbeidserspartij voor een tweede mandaat, zou de eerste ronde op 5 oktober winnen met 34 procent van de stemmen, voor Marina Silva (29 procent). Zij is kandidate van de centrumlinkse PSB, sinds Eduardo Campo het leven liet bij een vliegongeval. Campo had slechts 9 procent van de kiezers achter zich.

De politieke erfgename van voormalig president Lula zou tijdens de tweede ronde 9 procentpunt lager uitkomen dan Marina Silva, die 45 procent van de stemmen zou binnenhalen. Dat blijkt althans uit een peiling op vraag van de krant Estado de Sao Paulo en van mediagroep Globo. Mocht Rousseff in de tweede ronde uitkomen tegen de kandidaat van de centrumrechtse sociaaldemocraten (PSDB), Aecio Neves, dan zou ze het wel halen met 41 tegen 35 procent.

Evangelistische christen

De peiling bevestigt dat de kandidatuur van Marina Silva in plaats van Eduardo Campos de kaarten van Rousseff volledig heeft herschud. Voordien stond het als een paal boven water dat ze op een tweede presidentstermijn afstevende.

Ook de toegenomen populariteit van Silva wordt meer en meer duidelijk. Silva is een fervente evangelistische christen die gekant is tegen abortus. Ze was minister van Milieu onder president Lula. De ecologiste, wier standpunten zure oprispingen veroorzaken bij de machtige voeding- en mijnsectoren, was de revelatie van de presidentsverkiezinge van 2010. Met haar kleine groene partij haalde ze toen 20 procent van de stemmen.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners