Bill en Hillary Clinton hebben meer dan 30 miljoen dollar verdiend sinds 2014

16/05/15 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Bron: Knack

Sinds de start van 2014 heeft de presidentskandidaat voor de democraten, Hillary Clinton samen met haar man Bill Clinton meer dan 30 miljoen dollar verdiend.

Bill en Hillary Clinton hebben meer dan 30 miljoen dollar verdiend sinds 2014

Bill en Chelsea bij de eedaflegging van de kersverse minister van Buitenlandse Zaken in 2009 © Reuters

Meer dan 25 miljoen dollar heeft het koppel verdiend door ongeveer 100 speeches te geven. Hillary Clinton bracht 5 miljoen dollar in het laatje met haar boek "Hard Choices". Dat schrijft het persagenschap Reuters.

Door de riante inkomsten behoren de Clintons tot de rijkste 0,1 procent van Amerika. Dat terwijl Hillary Clinton en enkele andere presidentskandidaten de inkomensongelijkheid hoog in het vaandel dragen tijdens de verkiezingscampagnes.

De 1 procent

"De 1 procent" wordt steeds meer aangehaald tijdens politieke debatten over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Politici gebruiken de term om onder meer te pleiten voor meer toezicht op Wall Street en een herziening van de belastingwet.

Tijdens haar campagne stelt Hillary Clinton zich voor als "de kampioen die de alledaagse Amerikaan nodig heeft."

Zij en haar man hebben al veel kritiek gekregen op hun bevoorrechte status. Vorig jaar zei de presidentskandidate dat zij en haar man bijna blut waren nadat Bill de deuren van het Witte Huis achter zich dichttrok. Dat terwijl hij miljoenen dollars verdiende door speeches te geven na zijn presidentschap. Hillary verdient 250.000 dollar per speech sinds ze het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verliet in 2013.

Hillary Clinton was, net zoals alle andere presidentskandidaten die zich hebben ingeschreven voor april 2015, verplicht om een overzicht van haar personlijke inkomsten in te dienen. Het campagneteam van Clinton heeft die gegevens ondertussen openbaar gemaakt.

De minimumwaarde van haar financiële activa wordt geschat op 11,3 miljoen dollar, maar haar nettovermogen ligt waarschijnlijk veel hoger. De presidentskandidaten moeten de waarde van bepaalde activa, zoals persoonlijk vastgoed, niet bekendmaken.

Onze partners