Bewapende Amerikaanse drones vliegen boven Irak

28/06/14 om 04:00 - Bijgewerkt om 04:00

Boven Bagdad vliegen dezer dagen Amerikaanse Predator-drones rond. Die onbemande vliegtuigen zijn er nominaal niet om de extremisten van ISIS aan te vallen, maar ze zijn wel bewapend.

Bewapende Amerikaanse drones vliegen boven Irak

© Reuters

Dat de Predators in Irak zijn, werd bevestigd door een hooggeplaatste Amerikaanse militaire bron, die anoniem geciteerd wordt door de pers in de VS. De drones zouden bewapend zijn met Hellfire-raketten, de projectielen waarmee door de jaren heen honderden terroristen zijn aangevallen.

De drones zijn er niet om de opmars van het extremistische islamitische terroristenleger ISIS te stoppen, benadrukte de functionaris. Bedoeling is dat ze Amerikaanse staatsburgers en belangen in Irak helpen beschermen.

Maar ze zijn dus wel bewapend en vliegen boven de hoofden van de terroristen. Men wil ze nemelijk ook gebruiken om vanuit de lucht de posities vanm ISIS te bespioneren.

Washington kondigde vorige week aan dat het 300 militaire adviseurs naar Irak stuurt om het regeringsleger te helpen bij de strijd tegen ISIS. Daarvan zijn er nu negentig aangekomen, meldt het persbureau AP.

Lees meer over:

Onze partners