'Bewakers gaven Zuid-Afrikaanse gevangenen elektrische schokken'

28/10/13 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Bewakers van het Britse beveiligingsbedrijf G4S zouden in een Zuid-Afrikaanse gevangenis gedetineerden elektrische schokken hebben gegeven.

'Bewakers gaven Zuid-Afrikaanse gevangenen elektrische schokken'

Gevangenis © Reuters

De Zuid-Afrikaanse regering onderzoekt of de bewakers van het Britse beveiligingsbedrijf G4S zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van gedetineerden. Bewakers zouden gedetineerden elektrische schokken en injecties hebben toegediend.

"De gevangen moesten zich uitkleden waarna we ze met water bespoten. Zo werkte de elektriciteit extra goed", vertelt een voormalige bewaker van de Zuid-Afrikaanse gevangenis Mangaung aan de Britse omroep BBC. "Sommigen verloren zelfs het bewustzijn, dan gooiden we een tweede keer water over hen en deden het opnieuw."

Geschreeuw van gevangen

BBC zou beelden in handen hebben gekregen waarin het geklik van elektrische schokken en geschreeuw van gevangenen te horen is. Ook onderzoekers van de Wits Universiteit in Johannesburg zeggen over zulke getuigenissen te beschikken.

Vorige maand nam de Zuid-Afrikaanse overheid het bestuur van de gevangenis over. Die beslissing kwam er door aanhoudend geweld en onrust in de gevangenis. Door de verschrikkelijke verhalen die de ronde doen, besloten de autoriteiten een onderzoek te starten.

Steekpartijen

Het beveiligingsbedrijf G4S zegt zelf geen weet te hebben van martelingen, maar belooft wel mee te werken aan een onderzoek.

Bewakers vertelden de BBC dat ze zelf geregeld werden aangevallen door gevangenen. Het personeel zou naar verluidt slachtoffer zijn geworden van verkrachtingen, steekpartijen en een gijzeling. "We moeten hard optreden, om duidelijk te maken wie de baas is", aldus een bewaker. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners