Betaalt Australië mensensmokkelaars om asielzoekers terug te varen?

12/06/15 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:13

De Australische marine zou mensensmokkelaars betaald hebben om met een boot asielzoekers terug naar Indonesië te keren. Premier Tony Abbott ontkent de feiten niet, wat suggereert dat Australië nu ook financiële middelen inzet in de strijd tegen migratie.

Betaalt Australië mensensmokkelaars om asielzoekers terug te varen?

© Reuters

Een boot met zo'n 65 asielzoekers aan boord was op weg naar Nieuw-Zeeland toen het door de Australische marine onderschept werd. Nu blijkt uit getuigenissen over het incident eind mei, dat de kapitein en crew samen zo'n 30.000 dollar (26.750 euro) van de grenswacht ontvangen hebben - of elk 3.478 euro - om rechtsomkeer naar Indonesië te maken.

Politie uit de Indonesische provincie Oost-Nusa Tenggara meldde dat de kapitein en crew van de boot gearresteerd werden op grond van mensensmokkel. De migranten uit Bangladesh, Myanmar en Sri Lanka worden volgens Britse omroep BBC vastgehouden op het eiland Rote, zo'n 500 kilometer ten noordoosten van Australië.

'In briefjes van 100 dollar'

'Ik zag het geld met mijn eigen ogen', zei lokale politiechef Hidayat tegen persagentschap Agence France-Presse. Hij zou de betaling 'in 100 dollar-biljetten in zes zwarte plastiek zakken' hebben zien gebeuren, schrijft Fairfax. 'Dit is de eerste keer dat ik hoor hoe Australische autoriteiten betalingen aan crewleden van migrantenboten verrichten.'

De Australian Broadcasting Corporation (ABC) en Radio New Zealand hebben over gelijkaardige beweringen van passagiers bericht.

Indonesië onderzoekt de beweringen nu en overweegt actie te ondernemen. 'Als dit waar blijkt, is dat erg zorgwekkend', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken Arrmanatha Nasir tegen The Guardian. De berichten zijn afkomstig uit interviews met migranten aan boord en een crewlid.

'Geen commentaar'

Peter Dutton, de Australische minister van Migratie, antwoordde kortweg 'nee' toen hem gevraagd werd of autoriteiten 'recent' de crew en kapitein van een boot met asielzoekers betaald hadden, aldus The Guardian. Toen daarop de vraag volgde of 'Australië dat dan ooit gedaan had', reageerde de minister: 'Het beleid van de regering houdt al lang in, dat er niet gereageerd wordt op zaken die op zee gebeuren.'

De Australische Labor-partij en de Groenen riepen de overheid op om eerlijk te zijn over de vermeende betaling. Maar een duidelijk antwoord kwam er ook niet bij monde van premier Tony Abbott. Die ontkende niet dat een Australische marineschip geld op tafel had gelegd om mensensmokkelaars terug te laten keren met de bootvluchtelingen.

Betaalt Australië mensensmokkelaars om asielzoekers terug te varen?

© Reuters

Het feit dat Abbott de beweringen niet ontkent, suggereert volgens BBC-correspondent in Sydney Jon Donnison dat de regering nu ook financiële middelen inzet om de belofte te kunnen nakomen om de instroom van boten te stoppen.

'Beleid werkt'

In een interview met Radio 3AW bevestigde Abbott wel dat de werknemers bij Migratie 'creatieve strategieën' hebben ontwikkeld om migrantenboten tegen te houden. 'We hebben de handel gestopt en willen doen wat we moeten doen om te verzekeren dat het zo blijft.'

Volgens het Australische migratiebeleid mogen migranten of asielzoekers het land niet per boot bereiken. Daarom worden ze op zee onderschept en teruggestuurd of vastgehouden in instellingen op de eilanden Nauru en Manus in Papoea-Nieuw-Guinea.

Australië wordt er door mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties van beschuldigd de internationale verplichtingen niet na te leven. Maar toch lijkt het beleid te werken, meent Donnison. Waar twee jaar geleden nog tienduizenden de Australische kust per boot trachtten te bereiken, is dat aantal vandaag tot zo goed als niets herleid. (WB)

Onze partners