Berlijn wijst CIA-hoofd uit: 'Dit is iets wat we zouden verwachten van Noord-Korea'

12/07/14 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

Voorzitter Mike Rogers van de inlichtingencommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden reageert erg fors op de beslissing van Duitsland om het hoofd van de CIA in Berlijn het land uit te zetten.

Berlijn wijst CIA-hoofd uit: 'Dit is iets wat we zouden verwachten van Noord-Korea'

Mike Rogers © Reuters

De Republikein spreekt van een "driftbui" die de Amerikaans-Duitse samenwerking op vlak van gegevensuitwisseling op de helling zet.

Rogers onderstreepte op CNN dat Amerikaanse informatie "Duitse levens gered heeft" en hekelt dat Berlijn een "volwassen gesprek" uit de weg gaat. "Dit is iets wat we zouden verwachten van de Russen, de Iraniërs of de Noord-Koreanen. Niet iets dat we verwachten van de Duitsers", klonk het.

"Het probleem is de aanwezigheid van Iraanse spionnen en Russische spionnen daar (in Duitsland). Ik zie hen er niet toe geneigd ook hun toplui uit te wijzen", zo suggereerde hij nog nauwe banden tussen Duitsland en beide landen.

De Duitse regering besliste om het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst (CIA) in Berlijn het land uit te zetten. De maatregel is het gevolg van de twee spionage-affaires die onlangs aan het licht zijn gekomen. "De vertegenwoordiger van de Amerikaanse inlichtingendienst bij de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika wordt gevraagd om Duitsland te verlaten", zo deelde regeringswoordvoerder Steffen Seibert donderdag mee.

Nauwe bondgenoten

Vorige week werd een medewerker van de Duitse inlichtingendienst (BND) opgepakt, die in een periode van twee jaar 218 documenten aan de Amerikaanse geheime dienst zou verkocht hebben. Woensdag was bekendgemaakt dat er ook een onderzoek is geopend naar een mogelijke spion bij het Duitse ministerie van Defensie. Er zou daardoor vertrouwelijke informatie overgedragen zijn naar de geheime dienst van de VS.

Duitsland en de VS gelden als nauwe bondgenoten van elkaar. Maar de relaties tussen de twee landen kwamen vorig jaar al even onder spanning te staan, toen bekend werd dat bondskanselier Angela Merkel al jarenlang afgeluisterd werd door de inlichtingendienst NSA. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners