Belgische maatschappijen schrappen vluchten naar Israël

22/07/14 om 19:45 - Bijgewerkt om 19:53

Na de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United, schrappen nu ook Brussels Airlines, Jetair, het Nederlandse KLM, het Duitse Lufthansa en het Franse Air France hun vluchten naar Israël.

Belgische maatschappijen schrappen vluchten naar Israël

© BELGA

Brussels Airlines heeft beslist om een vlucht naar de Israëlische hoofdstad Tel Aviv dinsdagavond niet te laten vertrekken. Ook woensdag worden drie vluchten geschrapt, zegt woordvoerder Geert Sciot. 'We doen dit omdat de veiligheidssituatie ter plaatse onduidelijk is', zegt hij. Ook Jetair annuleerde dinsdag een vlucht naar Tel Aviv, zo is vernomen van de woordvoerder.

Verbod luchthaven Tel Aviv

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vaardigde dinsdag een verbod uit voor Amerikaanse maatschappijen om gedurende 24 uur te opereren op de luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv. Volgens de FAA sloeg een raket in op ongeveer 1,6 kilometer van de luchthaven. Een vlucht van Delta werd afgeleid naar Parijs.

Delta en United schortten de vluchten al voor onbepaalde duur op. Brussels Airlines gaf de reizigers voor Israël al de mogelijkheid om hun vlucht vooruit te schuiven, maar schrapt nu dus ook vier reizen naar het land. Een daarvan moest dinsdagavond om 18u45 vertrekken, maar die vlucht werd op het laatste nippertje afgeblazen. 'We volgen de situatie op de voet', zegt Sciot. Reizigers kunnen hun vlucht later plannen of een terugbetaling vragen.

Een vlucht van touroperator Jetair die dinsdag moest landen in Tel Aviv, werd omgeleid naar Cyprus. De vlucht naar Tel Aviv van Jetair op donderdag kan mogelijk nog geannuleerd worden.

KLM, Lufthansa, Air France

Ondertussen worden ook vluchten bij de buurlanden geschrapt. De KLM-vlucht KL0461 van Amsterdam naar Tel Aviv die dinsdagavond om 20u50 zou vertrekken, werd afgeschaft. Of er ook de komende dagen vluchten worden geschrapt, is nog niet bekend. KLM bekijkt de situatie per dag. Ook de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft alle vluchten naar Tel Aviv gedurende 36 uur geschrapt.

De op een na grootste Europese luchtvaartmaatschappij Air France schrapt tot nader order eveneens alle vluchten naar Tel Aviv. 'De veiligheid van onze passagiers en bemanning blijft onze grootste bekommernis', luidt de commentaar van een woordvoerster. Experten van Air France analyseren de situatie ter plaatse.

Tel Aviv gaat gebukt onder raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Dinsdag ontplofte een projectiel vlak bij het vliegveld wat leidde tot de preventieve maatregelen van verschillende luchtvaartmaatschappijen. (Belga/WB)

Onze partners