Belgische F-16's voerden eerste raids uit op Islamitische Staat

06/07/16 om 19:52 - Bijgewerkt om 20:23

Vier Belgische F-16's en twee Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een raid uitgevoerd op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat in Irak.

Belgische F-16's voerden eerste raids uit op Islamitische Staat

© Belga

Vier Belgische F-16's en twee Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een raid uitgevoerd op stellingen van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat is woensdag uit goede bron vernomen. Het ging om de eerste aanvalsmissie waaraan de Belgische toestellen gezamenlijk deelnamen met de Franse toestellen, sinds ons land opnieuw meedoet met de operaties van de internationale coalitie tegen IS.

De gezamenlijke aanval, onder leiding van Frankrijk, was gericht op "verschillende doelwitten" van IS (of Daesh, het Arabische acroniem) in Irak, zoals productieplaatsen voor geïmproviseerde springtuigen ("Improvised Explosives Devices", IED, in jargon). De doelwitten zijn vernietigd.

Het gaat om de eerste gezamenlijke oorlogsmissie van de Belgische F-16's en de Franse toestellen, sinds België vanaf 1 juli opnieuw deelneemt aan de operaties van de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS, onder de naam "Inherent Resolve", aldus dezelfde bron.

De Belgische en Franse toestellen opereren vanuit Jordanië, maar vertrekken wel van andere luchtmachtbases. De naam en de locatie daarvan worden vanwege de veiligheid niet onthuld. De Belgische F-16's, zes toestellen waarvan twee in reserve, losten eind juni Nederlandse vliegtuigen af die sinds hun aankomst in oktober 2014 ongeveer 2.100 missies en meer dan 10.000 vlieguren op de teller hebben. Zij voerden 1.800 gewapende acties uit tegen gronddoelwitten van IS.

De Belgische jachtbommenwerpers hebben al enkele offensieve missies uitgevoerd sinds hun terugkeer naar het strijdtoneel in het Midden-Oosten, onder de operatienaam "Desert Falcon" (ODF), klinkt het nog. Een exact aantal werd niet vrijgegeven.

Tijdens de eerste deelname aan de operaties van de coalitie, tussen september 2014 en juni 2015, voerden de Belgische F-16's 3.552 vlieguren uit, waarvan een deel in de nacht, en vielen ze 163 doelwitten van IS aan. Dat komt overeen met 5,5 procent van de inspanningen van de coalitie, wat betreft verkenningsvluchten, grondaanvallen en luchtsteun aan de Iraakse grondtroepen en Koerdische peshmerga. (belga/SD)

Onze partners