'België verlamt Europa door nog geen kandidaat-eurocommissaris voor te dragen' (Juncker)

31/08/14 om 08:54 - Bijgewerkt om 09:30

Inkomend Europees voorzitter Jean-Claude Juncker heeft België een veeg uit de pan gegeven omdat het als enige lidstaat nog geen kandidaat-eurocommissaris heeft aangeduid. Ons land krijgt nog drie dagen de tijd.

'België verlamt Europa door nog geen kandidaat-eurocommissaris voor te dragen' (Juncker)

Elio Di Rupo en Jean-Claude Juncker © Belga

Binnen drie dagen moet België één of meerdere kandidaten voor de Europese Commissie voordragen. Dat heeft de inkomende voorzitter Jean-Claude Juncker op de Europese top gezegd aan premier in lopende zaken Elio Di Rupo.

Di Rupo betreurde dat Juncker België een veeg uit de pan gaf - hij zei dat België "Europa verlamt" omdat het uitblijven van een Belgische kandidaat hem verhindert zijn ploeg samen te stellen. "Dit doet me veel pijn", zei Di Rupo. "Ik heb steeds gevochten voor de Belgische uitstraling in Europa. Ik hou er niet van dat België met de vinger wordt gewezen als slechte leerling."

De premier in lopende zaken zei dat Juncker heeft gevraagd om "binnen drie dagen" één of meerdere kandidaten naar voren schuift. De persoon die wordt weerhouden door de vier partijen (MR, N-VA, CD&V, Open Vld) die onderhandelen over een nieuwe federale regering moet ook het akkoord krijgen van de huidige regering, zo voegde Di Rupo toe.

Di Rupo beklemtoonde ten slotte dat elke (Europese) politieke familie een inspanning moet leveren om vrouwelijke kandidaten voor te dragen, zoals het Europees Parlement eist. Volgens hem heeft de socialistische familie met de verdediging van de kandidatuur van de Italiaanse Federica Mogherini als hoge vertegenwoordigster van het buitenland beleid al een inspanning gedaan.

België is het enige land dat nog geen kandidaat of shortlist van kandidaten heeft overgemaakt aan Juncker, die in eerste instantie eind juli als deadline had gesteld. Nu hoopt Juncker in het begin van de week van 8 september zijn team voor te stellen. De kandidaat-eurocommissarissen moeten nadien hoorzittingen afwerken in het Europees Parlement, dat de voltallige Commissie het vertrouwen moet schenken.

Op 1 november zouden Juncker en zijn ploeg aan de slag moeten gaan. (Belga/MI)

Onze partners