België genoemd in helikopterschandaal rond Sarkozy

07/10/14 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:25

België wordt genoemd in een onderzoek van de Franse justitie naar de verkoop van helikopters aan Kazachstan uit 2010. De toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy zou toen druk hebben uitgeoefend op ons land om de vervolging van enkele Kazachse zakenmannen te omzeilen.

België genoemd in helikopterschandaal rond Sarkozy

Nicolas Sarkozy © BELGAIMAGE

Sarkozy tekende in 2010 een akkoord met Kazachstan waardoor het Franse bedrijf Eurocopter, tegenwoordig Airbus Helicopters, 45 toestellen mocht leveren aan Kazachstan. In ruil zou Sarkozy druk hebben uitgeoefend in de zaak van drie oligarchen die werden vervolgd in België. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

Het verhaal kwam twee jaar geleden al eens naar boven in de Franse satirische krant 'Le canard enchaîné'. Centraal in de kwestie staat de Kazachse miljardair Patokh Chodiev, die verwikkeld is in de Belgische corruptiezaak rond Tractebel. Chodiev en twee Kazachse vennoten werden vervolgd voor witwassen en voor valsheid in geschrifte. Verschillende raadgevers van Sarkozy zouden contact hebben opgenomen met vicevoorzitter van de Senaat Armand De Decker (MR) om het wetsvoorstel rond een uitbreiding van de strafrechtelijke minnelijke schikking zonder oponthoud door het parlement te krijgen. Op die manier zouden Chodiev en zijn vennoten er nog gebruik van kunnen maken.

Het wetsvoorstel in kwestie is op 11 februari 2011 ingediend in de Kamer, werd daar op 17 maart aangenomen en op 18 maart aan de Senaat overgemaakt. De Hoge Vergadering was twee dagen voordien alvast begonnen met de bespreking van het voorstel, waarop de wet op 14 april ook daar groen licht kreeg en op 16 mei in voege trad.

Armand De Decker ontkent de aantijgingen

In de zomer van 2011 hebben Patokh Chodiev en de zijnen van het parket bekomen dat de vervolging werd gestaakt na een minnelijke schikking van 23 miljoen euro. De Decker zelf heeft de aantijgingen steeds ontkend. In Le Monde vraagt Olivier Maingain van FDF dinsdag de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. 'Ik ken de nauwe banden tussen Sarkozy en verschillende Belgische liberale parlementairen. Als wordt aangetoond dat de Belgische wetgevende macht is gebruikt door Sarkozy om een verkoop van helikopters te laten doorgaan, is dat een schandaal voor de staat.' (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners