België blokkeerde EU-lidmaatschap Oekraïne

Eerste minister van Oekraïne: Arseny Yatseniuk © Reuters

Samen met vier andere landen hield België tijdens onderhandelingen over het associatieakkoord met Oekraïne, de deur naar het EU-lidmaatschap stelselmatig dicht.

Tijdens de onderhandelingen over het associatieakkoord met Oekraïne hield België, samen met vier andere Europese landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk), de mogelijkheid om toe te treden tot de EU tegen. Pogingen van onder meer Groot-Brittannië, Zweden, Polen en de Baltische Staten om de deur op een kier te zetten, werden steevast afgeschoten door de vijf landen. Dat schrijft De Volkskrant.

Blok van vijf

Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? Over die vraag kunnen Nederlanders zich op woensdag 6 april uitspreken tijdens een referendum. De volksraadpleging komt er na een petitie van GeenPeil, een politiek initiatief van de populaire weblog Geen Stijl.

In aanloop naar het referendum wordt een eventueel EU-lidmaatschap heftig bediscussieerd. Het ‘Nee-kamp’ benadrukt namelijk dat het akkoord onvermijdelijk zal leiden tot een toetreding van Oekraïne tot de EU.

Al wordt er in het verdrag met geen woord gerept over een mogelijke toetreding. ‘Zo’n verdrag is net een middel om de Oekraïners toch iets te geven, zonder hun een EU-lidmaatschap te beloven’, zegt onderzoeker Marc Jansen (Universiteit Amsterdam) deze week in Knack.

In een interview in De Volkskrant vertelt hoofdonderhandelaar Pierre Vimont dat de toetreding van het land al vijf jaar op tafel ligt (sinds de onderhandelingen over het associatieverdrag zijn opgestart). ‘Steeds ontstond dezelfde discussie. Een groep landen – waaronder Polen, Groot-Brittannië, Zweden en de Baltische Staten – stonden niet negatief tegenover het lidmaatschap. Maar een tweede groep hield dat keer op keer tegen. Het is niet de tijd om hierover te praten, luidde hun argument.’

‘EU kan niet eindeloos uitbreiden’

Volgens de Belgische jurist Guillaume van der Loo behoort het Oekraïne-verdrag bij de groep akkoorden die geen uitzicht bieden op lidmaatschap. ‘Dit associatieakkoord is vergelijkbaar met de akkoorden die de EU met landen als Moldavië en Georgië heeft gesloten. De deur wordt niet opengezet.’ Een groot verschil dus met de akkoorden die zijn gesloten met landen als Servië en Montenegro.

‘EU kan niet eindeloos uitbreiden’, verantwoordt Duitsland haar standpunt. Voor Merkel is het verdrag vooral relevant ‘om politiek en economisch stabiele landen te creëren aan de grenzen van de EU.’ De ‘uitbreidingsmoeheid’, zou bovendien het sterkst zijn in Frankrijk. Een meerderheid van de Fransen is tegen iedere uitbreiding van de Unie, bleek onlangs nog uit opiniepeilingen. (AVE)

Europa sluit Associatieverdragen met landen omwille van een betere politieke en economische samenwerking. Met de meeste landen rond de Middellandse Zee en op de Balkan sloot de Unie vergelijkbare akkoorden. En ook met landen als Turkije en Chili bestaan er verdragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content