Ban Ki-moon waarschuwt voor oplopend dodentol door Israëlisch grondoffensief

14/07/14 om 03:42 - Bijgewerkt om 03:42

Het Israëlische offensief in Gaza heeft al te veel Palestijnse burgers het leven gekost. Een grondoffensief zou het dodentol alleen maar verder doen oplopen. Dat zegt Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

Ban Ki-moon waarschuwt voor oplopend dodentol door Israëlisch grondoffensief

Israëlische tanks staan klaar bij de grens met Gaza. © REUTERS

Ban herhaalde ook zijn oproep tot een staakt-het-vuren. de VN-chef voelt "een verantwoordelijk ten opzichte van de Palestijnen die, vooral in de Gazastrook, al lange tijd verhinderd worden om te beschikken over de vrijheid en waardigheid die ze verdienen", zo luidt het in een persmededeling die zondag door zijn woordvoerder werd verspreid. Hij betreurt dat de situatie in Gaza "lijkt te verslechteren" en dat de oproep van de VN-veiligheidsraad tot een staakt-het-vuren niet gehoord werd.

Lijdende burgers

"Te veel Palestijnse burgers werden gedood en elk Israëlisch grondoffensief zal ongetwijfeld de balans verder doen oplopen en het lijden van de burgerbevolking in Gaza verergeren", aldus nog Ban. Tegelijkertijd veroordeelt de diplomaat ook de raketaanvallen van Hamas op Israël en eist hij dat daar onmiddellijk een einde aan wordt gemaakt.

171 doden

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid al aan 171 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers bevinden zich volgens diezelfde bron ook 36 kinderen, 32 vrouwen en negen bejaarden.

Israël heeft zondag aangekondigd dat het de aanvallen op de Gazastrook nog verder zal opvoeren. Het heeft de inwoners in het noorden van de enclave opgeroepen om hun woning te verlaten. (Belga/TV)

Onze partners