Balans na 16 maanden IS in Irak: 15.000 burgerdoden, 3 miljoen ontheemden

Vrijwilligers uit Mosul bereiden zich voor om Islamitische Staat (IS) te bestrijden, januari 2015. © Reuters

Zestien maanden conflict met Islamitische Staat (IS) in Irak heeft zijn tol geëist: bijna 15.000 burgerdoden en meer dan 2,8 miljoen ontheemden. Maar ook de Iraakse veiligheidsdiensten hebben een hand in de het hoge dodental.

Een rapport van de Verenigde Naties geeft de trieste balans weer in Irak na zestien maanden conflict met Islamitische Staat (IS). Zo vielen er tot 30 april bijna 15.000 burgerdoden en raakten 30.000 anderen gewond. Meer dan 2,8 miljoen burgers raakten ontheemd en sloegen op de vlucht, onder wie naar schatting 1,3 miljoen kinderen.

Verantwoordelijkheid internationale troepen

Maar het rapport pint niet alle verantwoordelijkheid op terreurbeweging IS. Ook de Iraakse veiligheidsdiensten hadden een hand in het hoge dodental. VN-agentschappen melden herhaaldelijke schendingen van mensenrechten door de veiligheidsdiensten en hun bondgenoten inclusief internationale militaire troepen, milities en burgereenheden.

Het gaat daarbij vooral om de moord op mensen van wie vermoed wordt dat ze Islamitische Staat steunen, voornamelijk soennieten. Maar ook burgerslachtoffers bij luchtaanvallen werden meegerekend.

Gevangen door IS

Ondertussen worden nog zo’n 3.000 tot 3.500 mannen, vrouwen en kinderen door IS gevangengehouden: jezidi’s, maar ook leden van andere etnische en religieuze minderheden. In die gevangenschap worden zij dagelijks het slachtoffer van fysiek, seksueel en ander geweld.

Het rapport haalt verschillende voorbeelden van moorden door IS in Irak aan. Zo werd een 47-jarige man openlijk tot de dood gestenigd op 31 maart in Mosul omdat hij de bevelen van de terreurgroep niet opvolgde. IS bracht nog 45 van de eigen leden om in het centrum van Mosul op 21 december omdat zij gedeserteerd waren. En twee soennitische mannen van negentien en 21 jaar oud werden beschuldigd van homoseksualiteit en daarop van een acht verdiepingen hoog gebouw – eveneens in Mosul en voor een groep van tientallen toeschouwers – geworpen op 16 januari.

Chlorine

Islamitische Staat vermoordt, ontvoert of valt die mensen aan die zich kanten tegen hun ideologie, stelt het VN-rapport. Iraakse soldaten en politie, regeringsmedewerkers, advocaten, journalisten, dokters, leden van religieuze minderheden werden allemaal het slachtoffer van de terreurgroep. Volgens de Verenigde Naties – zo stelt het uit niet-geverifieerde berichten vast – maakte IS tevens gebruik of trachtte het gebruik te maken van chlorinegas.

Irak maakt zo de ergste crisis door sinds de Amerikaanse troepen het land in 2011 verlieten. Islamitische Staat veroverde de tweede grootste stad Mosul en het grootste deel van de westelijke provincie Anbar. Ondanks de geboekte vooruitgang door de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie en bondgenoten, heeft de terreurgroep nog grote gebieden in handen. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content