Australische minister: ‘Vluchtelingen verzinnen misbruik om hier binnen te geraken’

Asielzoekers op Manus Island. © REUTERS

Asielzoekers die worden vastgehouden in een detentiecentrum op het eiland Nauru, vertellen ten onrechte dat ze daar zijn verkracht of mishandeld. Dat heeft de Australische minister van Immigratie donderdag gezegd als reactie op een rapport over mishandelingen in het kamp.

Volgens minister van Immigratie Peter Dutton vertellen de vluchtelingen die verhalen om Australië binnen te komen, zo schrijft De Volkskrant. Het rapport van Human Rights Watch en Amnesty International, waarover The Guardian al eerder schreef, meldt dat vooral kinderen het slachtoffer zouden zijn.

Over een periode van twee jaar werden ruim tweeduizend incidenten gemeld. Kinderen zouden verkracht worden door medegedetineerden, gunsten van bewakers krijgen in ruil voor seksuele handelingen en aan zelfverminking doen.

Daarnaast zouden de asielzoekers onvoldoende medische assistentie krijgen en aan hun lot overgelaten worden bij zwangerschap of ziekte. ‘Dat de Australische regering die grove misbruiken niet aanpakt, lijkt een bewuste politiek om asielzoekers te ontmoedigen het land per boot te bereiken’, aldus de ngo’s in hun rapport.

‘Willen per se naar Australië’

Dutton zegt nu dat asieladvocaten de vluchtelingen in het kamp ertoe aanzetten zichzelf te verwonden of in brand te steken. ‘Ze willen per se naar Australië omdat ze daar veel geld voor hebben betaald aan mensensmokkelaars’, zegt de minister.

Australië krijgt al jaren kritiek op de manier waarop het met de vluchtelingen omspringt. Sinds 2013 brengt het land bootvluchtelingen, die het land vaak via Indonesië proberen te bereiken, onder op het eilandstaatje Nauru of op Manus, een eiland dat behoort tot Papoea Nieuw-Guinea.

‘Ik ken geen enkel ander ontwikkeld land dat op deze manier omgaat met vluchtelingen die op zoek zijn naar vrijheid en geen misdaad hebben gepleegd’, vertelt Michael Bochenek, kinderrechtenspecialist van Human Rights Watch aan CNN. Bochenek was samen met een collega-onderzoeker undercover op het Australische eiland. ‘Dit valt nergens mee te vergelijken’, concludeerde hij.

In het overvolle kamp hebben vluchtelingen volgens Amnesty geen medische zorg en hebben zij te maken met geweld van de lokale bevolking. Zelfs kinderen spreken er geregeld over zelfmoord. ‘Wat gaat er door het hoofd van een tiener als ze er aan denken hun leven te beëindigen?’ aldus Bochenek. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content