Australische comedian analyseert onbegrijpelijke wapenliefde van Amerikanen (video)

02/09/15 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:42

Voor niet-Amerikanen is de wapenliefde in de VS onbegrijpelijk. De Australische comedian Jim Jefferies legt op een ludieke wijze uit hoe dit komt.

Australische comedian analyseert onbegrijpelijke wapenliefde van Amerikanen (video)

Kinderen leren schieten in de VS © Reuters

Sinds de 24-jarige tv-journalist Alison Parker en haar 27-jarige cameraman Adam Ward tijdens een uitzending in Moneta door een 41-jarige ex-werknemer werden doodgeschoten, is vader Andy Parker niet van de tv-schermen verdwenen. Hij wil tot zijn laatste snik strijden tegen wapengeweld, zegt hij zelf.

Andy Parker is niet tegen het tweede amendement bij de grondwet (dat Amerikanen het recht geeft om wapens te dragen). 'Maar', schrijft hij, 'We hebben vele gelijkaardige tragedies in de VS gezien. We moeten onszelf afvragen: wat moeten we doen om een eind te stellen aan deze waanzin?'

Een van de eisen van Parker is het waterdicht maken van het onderzoek naar de achtergronden van de persoon die een wapen wil kopen. Dat onderzoek is nu allesbehalve sluitend.

'Te gek voor woorden'

Iedere schietpartij is een persoonlijk drama voor de slachtoffers en de families, schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite VOX. Maar incidenten zoals die in Moneta zijn onderdeel van een groter probleem. De VS kent veel meer geweld door vuurwapens dan andere Westerse landen. Voor Amerikanen lijkt dit een onvermijdelijk aspect van hun manier van leven, maar voor de rest van de wereld is dit gewoon 'te gek voor woorden', klinkt het.

Iets wat de Australische comedian Jim Jefferies treffend samenvat in onderstaand filmje. Jefferies was zelf ooit slachtoffer van een overval bij hem thuis. Hij werd vastgebonden, terwijl zijn vriendin bedreigd werd met verkrachting. Je zou dus verwachten dat Jefferies sympathie koestert voor het idee om jezelf te verdedigen met een wapen. Maar zijn uitlatingen bewijzen het tegendeel. (AVE)

Delen

Trouwens, de meeste mensen die in inbreken in je huis, willen enkel je televisie. Denk je echt dat ze binnenbreken om je familie uit te moorden?

Lees meer over:

Onze partners