Australië: rechter op rust biedt aan om van plaats te ruilen met opgesloten vluchteling

Asielcentrum op Nauru (archiefbeeld) © Belga Image

Een gepensioneerde rechter in Australië heeft de regering aangeboden om van plaats te wisselen met een vluchteling en de rest van zijn dagen door te brengen in een van ’s lands offshore asielcentra op de eilanden Nauru of Manus.

Jim Macken (88) deed zijn aanbod vorige maand in een brief aan minister van Immigratie Peter Dutton die nu op de redactie van de krant The Guardian belandde.

‘Uitweg’

‘Ik begrijp dat dit een ongewone vraag is, maar ik doe dit aanbod in volledige eerlijkheid’, schreef Macken in de brief. ‘Mijn motivatie om dit voor te stellen is simpel. Ik kan niet langer zwijgen terwijl onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden vastgehouden in schokkende omstandigheden op Manus Island en Nauru. Nog erger is dat ze in gevaarlijke en ongastvrije omstandigheden worden vastgehouden om andere asielzoekers en vluchtelingen te ontraden om naar Australië te komen voor bescherming. In essentie behandelt de Australische regering de vluchtelingen in deze kampen als menselijke schilden en dat is immoreel. Aangezien dat in mijn naam wordt gedaan, kan ik niet langer stil zijn’.

‘Ik doe dit aanbod als een uitweg voor ten minste één vluchteling. Dit zou één mens die momenteel op Manus of Nauru wordt vastgehouden, toelaten om een Australische burger te worden. Ik zou het als een voorrecht beschouwen om mijn laatste jaren door te brengen in zijn of haar plaats op Nauru of Manus’.

Geen antwoord

Macken is naar eigen zeggen ook bereid om zijn eigen Australisch burgerschap af te staan. Volgens de krant kreeg hij (nog) geen antwoord van de regering.

Tegenover The Guardian benadrukte de rechter op rust dat hij geen publiciteit zoekt en met plezier de ‘persoonswissel’ zou doen zonder dat het volk daarvan op de hoogte wordt gebracht. ‘Ik heb niets te verliezen’, zegt hij.

Omstreden

Het Australische immigratiebeleid ligt al langer onder vuur. Het land heeft honderden asielzoekers die per boot aankomen, weggestopt in centra in Nauru en op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea. Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International beschuldigden er de Australische regering begin augustus nog van het misbruik dat de asielzoekers er moeten ondergaan, bewust te negeren.

In april noemde het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea het centrum op Manus ‘illegaal en ongrondwettelijk’. Zelfs wie een echte vluchteling blijkt te zijn, wordt niet in Australië opgevangen. Midden augustus kondigde de regering van Papoea-Nieuw-Guinea aan dat Australië akkoord gaat om het detentiecentrum op Manus te sluiten, maar een concrete datum is voorlopig niet bekend. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content