Australië: 'Bootvluchtelingen, ook kinderen, naaien lippen dicht uit protest'

02/10/14 om 05:20 - Bijgewerkt om 05:30

Asielzoekers van het Australische detentiekamp in de eilandstaat Nauru hebben hun lippen dichtgenaaid uit protest tegen plannen om hen over te brengen naar Cambodja. Onder de actievoerders bevinden zich ook enkele kinderen.

Australië: 'Bootvluchtelingen, ook kinderen, naaien lippen dicht uit protest'

Een kind van asielzoekers met dichtgenaaide lippen, zoals het op de site van The Guardian wordt weergegeven © /

Dat melden diverse media.

De Guardian Australia onlinemaakt gewag van een video waarin te zien is hoe 6 jongens en mannen in een tent van het asielkamp op Nauru de lippen hebben dichtgenaaid. Een man die niet in beeld te zien is, vertelt hoe de vluchtelingen al sinds juli op Nauru worden vastgehouden nadat ze per boot Australië hadden proberen bereiken. Behalve de 6 in beeld zijn er volgens de stem ook 10 asielzoekers die niet in beeld willen komen maar die ook hun lippen hebben dichtgenaaid.

Anderen zouden een hongerstaking zijn begonnen en minstens één persoon werd volgens de bronnen van The Guardian in het ziekenhuis opgenomen.

Australië ziet zich geconfronteerd met een massale toevloed aan bootvluchtelingen, die het in afwachting van een definitieve oplossing opvangt in asielcentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op het kleine eiland Nauru.

Er is een nieuwe wet gestemd waarbij asielzoekers een tijdelijk werkvisum kunnen krijgen. Die wet leidt volgens critici tot grote onzekerheid over het uiteindelijk lot van de asielzoekers.

Financiële regeling

Maar de Cambodjaanse bootvluchtelingen op Nauru, waarvan sommigen al langer dan een jaar in het tentenkamp wonen, vallen nog niet onder de nieuwe regeling, omdat ze voordien in het systeem terechtkwamen. Zij hebben de keus: op Nauru blijven, waar ze niks doen dan wachten, of terugkeren naar Cambodja. Australië heeft een controversiële financiële regeling getroffen waarbij Cambodja beloond wordt voor de mensen die het terugneemt. Maar de bootvluchtelingen op Nauru, dat blijkt uit een andere video, zijn niet geneigd, terug te keren. "We keren alleen dood terug", skanderen ze in die protestvideo.

Het is niet de eerste keer dat het detentiekamp van Nauru op een negatieve manier in het nieuws komt. Enkele dagen geleden lekte nog uit dat er vanuit het centrum klachten waren over wangedrag van de bewakers. Die zouden vrouwen dwingen zich uit te kleden en hen pas toegang tot de douches geven in ruil voor seksuele gunsten. Enkele bewakers zouden, volgens die klachten, ook kinderen aanzetten tot seks.

(Belga/RR)

Onze partners