'Armoede is seksistisch, zet meisjes niet buiten spel'

06/06/16 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:50

Aan de vooravond van het EK in Parijs legt de ngo ONE de bal bij de wereldleiders om genderongelijkheid aan te pakken. 'Nergens ter wereld krijgen vrouwen dezelfde kansen als mannen.'

'Armoede is seksistisch, zet meisjes niet buiten spel'

Niger © Reuters

Heleen Callens, ONE-jeugdambassadeur

Heleen Callens, ONE-jeugdambassadeur © .

'Armoede is seksistisch, zet meisjes niet buiten spel', met deze slogan lieten 250 ONE-jeugdambassadeurs aan de vooravond van het EK in Parijs, hun stem horen. 'Terwijl wereldleiders enkele kilometers verderop vergaderden bij de OESO, wilden wij hen herinneren aan hun belofte om extreme armoede tegen 2030 uit te roeien', vertelt ONE-jeugdambassadeur Heleen Callens (26) aan Knack.be.

ONE, de internationale lobby- en campagneorganisatie opgericht door Bono met meer dan zeven miljoen leden, zet zich naast armoedebestrijding in om voorkombare ziekten de wereld uit te helpen. 'Hoewel genderongelijkheid wereldwijd een uitdaging is, is dit nog veel meer het geval in landen en regio's waar veel mensen in extreme armoede leven', legt Callens uit. 'Of het nu gaat over onderwijs, landbouw of gezondheidszorg, steeds zien we dat meisjes en vrouwen extra hard getroffen worden.'

Gezin

Zo zijn 74 procent van de nieuwe HIV-patiënten in Afrika meisjes, kunnen er wereldwijd 62 miljoen meisjes niet naar school en kan een half miljard vrouwen niet lezen. En bovendien bestaan er in 155 landen nog wetten die vrouwen discrimineren.

'We moeten durven investeren in projecten die het verschil maken.' Callens haalt het voorbeeld van het Global Fund aan, zij werven private en publieke middelen en verdelen die voor de preventie en behandeling van aids, tbc en malaria. Zestig procent van dat geld wordt nu al geïnvesteerd in programma's die vrouwen en meisjes bereiken. 'Want de logica geldt ook omgekeerd, niet alleen zijn de vrouwen steeds het grootste slachtoffer, wanneer we investeren in vrouwen zien we eveneens dat het rendement veel groter is. Ze halen niet alleen zichzelf uit de armoede, het hele gezin wordt er beter van.'

'Ook België is trouwens een trouwe donor van het Global Fund', voegt Callens toe. Ons land is de zestiende grootste donor en heeft zo bijgedragen aan de 17 miljoen geredde mensenlevens sinds de oprichting van het fonds in 2002.

Jeugdig enthousiasme

Poverty is sexist

Poverty is sexist © One

Dat jongeren niet onverschillig blijven voor armoede aan de andere kant van de wereld, daarvan is ONE met zijn jeugdambassadeurs overtuigd. 'Deze generatie jongeren kan en zal de eerste zijn die extreme armoede uit de wereld ziet verdwijnen. Van Parijs tot Lagos, langs Berlijn, Rome, Brussel, Den Haag, Dublin en Londen, wereldleiders kunnen hun oproep niet negeren', aldus directeur Adrian Lovett.

'In Parijs spraken we onder meer met de Franse ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Enerzijds bewonderen politici ons jeugdig enthousiasme en tegelijkertijd hebben wij het voordeel dat we onverwacht kritische vragen kunnen stellen', aldus Callens.

Naast Europese jongeren, waren er ook Nigeriaanse vertegenwoordigers in Parijs. 'Het globale aspect is dan ook essentieel. Ontwikkelingssamenwerking gaat niet alleen van noord naar zuid, maar is een wisselwerking. ' (AVE)

Onze partners