Argentinië: geslachtsverandering is voortaan gratis

30/05/15 om 02:42 - Bijgewerkt om 02:45

De chirurgische ingreep en de hormonale behandeling die bij een geslachtsverandering horen, zijn voortaan helemaal gratis in Argentinië. Dat meldt het ministerie van Gezondheid.

Argentinië: geslachtsverandering is voortaan gratis

Bruce Jenner, een gewezen Amerikaanse Olympisch kampioen die onlangs aankondigde dat hij als vrouw door het leven wil gaan © /

De tekst bepaalt dat de operaties en de hormonale behandelingen bij zowel private als openbare ziekenhuizen gedekt moeten worden door de ziekenfondsen.

Het parlement had al in 2012, toen de wet op de genderidentiteit werd aangenomen, het licht op groen gezet voor het gratis maken van deze ingrepen. Maar omdat er daarna geen werk was gemaakt van de bijbehorende regelgeving, werd de wet tot nu toe niet uitgevoerd door de mutualiteiten en ziekenhuizen.

Identiteitskaart

Onder meer borstvergroting, mastectomie (het weghalen van de borsten), penectomie (het weghalen van de penis), vaginectomie (het verwijderen van de vagina), vaginoplastie en het plaatsen van een penisprothese zal vanaf nu volledig worden terugbetaald.

De Argentijnse LGTB-organisties (lesbisch, gay, biseksueel en transgender) hebben in een reactie laten weten dat ze erg tevreden zijn over deze maatregel. De wet op de genderidentiteit bepaalt verder dat transgenders zelf kunnen bepalen welke geslachtsaanduiding er op hun officiële identiteitspapieren komt te staan.

(Belga/RR)

Onze partners