Arabische Liga schort waarnemersmissie in Syrië op

© Reuters

De Arabische Liga heeft besloten haar waarnemersmissie in Syrië op te schorten vanwege “de heropflakkering van het geweld” in het land. Dat heeft een functionaris van de organisatie laten weten.

De waarnemers wachten in de hoofdstad Damascus op verdere aanwijzingen. Het hoofd van de waarnemersmissie had eerder al laten optekenen dat het geweld in Syrië de laatste dagen “in belangrijke mate” toegenomen is, met name in Homs, Hama en Idleb, in het noorden en noordoosten van het land.

Onderhandelingen

“De huidige situatie helpt niet om een atmosfeer te creëren die het mogelijk maakt dat alle partijen rond deonderhandelingstafel gaan zitten”, luidde het toen. Onderhandelingen zijn de voornaamste doelstelling van het plan dat de Arabische Liga en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vorige maand afspraken om een eind te maken aan de spiraal van geweld die Syrië al maanden teistert.

Het regime beloofde toen om te stoppen met de repressie tegen de burgerbevolking, gedetineerden vrij te laten, de tanks uit de steden terug te trekken en de buitenlandse media zich opnieuw vrij te laten bewegen. Pas als aan die voorwaarden voldaan was, konden er onderhandelingen starten.

Repressie

De waarnemers van de Arabische Liga moeten toezien op dat plan, maar de repressie is intussen niet gestopt. Sinds het begin van deze week zijn er zeker 193 doden gevallen, het merendeel burgers. Het officiële staatspersagentschap Sana liet dan weer weten dat een “gewapende terroristische groepering” zeven soldaten heeft gedood. De Syrische oppositie gaat intussen bescherming vragen aan de VN-Veiligheidsraad tegen de repressie van het regime-Assad. Dat verklaarde een woordvoerder. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content