Angelina Jolie vecht tegen verkrachting in oorlogstijd (video)

10/06/14 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Hollywoodster Angelina Jolie en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague hebben in Londen een nooit geziene topontmoeting geopend rond seksueel geweld tijdens conflicten en het gebruik van verkrachting als oorlogswapen.

Angelina Jolie vecht tegen verkrachting in oorlogstijd (video)

Angelina Jolie en William Hague © AFP

Tot vrijdag buigen delegaties uit meer dan honderd landen zich over het probleem. Het betreft niet alleen 48 ministers van Buitenlandse Zaken en andere regeringsvertegenwoordigers, maar ook ngo's, geestelijken, militaire en juridische experten, humanitaire organisaties en mensen uit het maatschappelijke middenveld.

De top streeft "bewustwording" over de omvang van de plaag na, "bestrijding van straffeloosheid" en wil "een onomkeerbaar elan creëren" dat kan leiden tot "concrete acties op het terrein." Aan de top nemen onder andere Congo en Somalië deel, landen waar verkrachting "op grote schaal" wordt toegepast als oorlogswapen.

Hague, die al twee jaar lang nauw met Jolie samenwerkt rond het thema, beschrijft seksueel geweld in conflictzones als "een van de grootste massamisdaden van de 20e en de 21e eeuw". De minister zegt dat het voorkomt in de meeste continenten van de wereld, specifiek in landen als Syrië, Rwanda, Congo en Colombia.

Verkrachtingskampen

De Buitelandminister prees Jolie, die speciaal gezant is voor de vluchtelingenorganisatie van de VN, voor haar bijdrage aan de campagne. 'Ze is heel toegewijd en heeft een grote kennis over het onderwerp, zij heeft veel van de ideeën voor de campagne bedacht', aldus Hague.

De actrice is naast speciaal gezant ook de regisseur van de film 'The land of Blood and Honey' over de verschrikkingen van het seksueel geweld dat milities en legers gebruikten tijdens het conflict in Bosnië in de jaren 90. In Bosnië werden zo'n 50.000 vrouwen verkracht, vele onder hen in speciale verkrachtingskampen. Bijna geen enkel slachtoffer kreeg gerechtigheid. In Rwanda lopen de cijfers zelfs op tot 500.000 slachtoffers.

In een toespraak bij de opening van de top zei Jolie dat het "geen schande" is om een overlevende te zijn van seksueel geweld en dat "de schaamte bij de dader ligt".

Onze partners