Angela Merkel: ‘Vluchtelingen kunnen hier niet blijven. Na de oorlog moeten ze terug’

© AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op een bijeenkomst van haar partij gezegd dat de opvang van vluchtelingen in Duitsland een tijdelijke oplossing is. ‘Na de oorlog in Syrië en Irak moeten ze terug naar hun land.’

Na de oorlog moeten de vluchtelingen in Duitsland terugkeren naar hun land van herkomst. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel laten verstaan op een bijeenkomst van haar partij de CDU in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren, de thuishaven van de bondskanselier.

‘We moeten de vluchtelingen uit Syrië en Irak duidelijk zeggen dat als de oorlog voorbij is, ze terug naar hun eigen land moeten terugkeren’, zei Merkel.

Daarmee lijkt het er steeds meer op dat Merkel beetje bij beetje haar discours over de vluchtelingen aan het aanpassen is. Een bocht maakt ze niet, maar ze spreekt wel steeds vaker duidelijke taal wanneer het gaat over de opvang van vluchtelingen.

‘We moeten hen duidelijk maken dat hun verblijf tijdelijk is’, benadrukte ze. ‘Als er vrede is in Syrië, en als Islamitische Staat in Irak verslagen is, verlangen we dat ze terugkeren.’

Merkel komt steeds meer onder druk te staan voor haar houding in de opvangcrisis. Dat is al aan de gang sinds ze de befaamde ‘Wir Schaffen Das’-uitspraak deed. De CSU, de zusterpartij van de CDU vindt al langer dat de instroom van vluchtelingen in Duitsland moet stoppen. Ook binnen haar eigen partij zijn er steeds meer kritische geluiden te horen.

Om de morrende achterban tevreden te houden, en de regering te redden, past ze haar beleid stapsgewijs aan. Eerder werd er al een rem gezet op de mogelijkheden voor gezinshereniging en werd de lijst met veilige landen uitgebreid. Van een bovengrens op het aantal vluchtelingen dat Duitsland kan opnemen, wil ze nog wel nog altijd niet weten.

Over een maand trekken drie Duitse deelstaten naar de stembus. Uit een recente peiling van het weekblad Focus die eerder deze week gepubliceerd werd, blijkt dat 40% van de Duitsers het niet eens is met het asielbeleid van de regering. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content