Angela Merkel verliest vijfde keer op rij

19/09/11 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

De deelstaatverkiezingen in Berlijn zijn voor de partij van bondskanselier Angela Merkel uitgedraaid op het vijfde verlies op rij. Merkel verliest steeds meer krediet bij de Duitsers, in haar eigen partij en bij haar coalitiepartners.

Angela Merkel verliest vijfde keer op rij

© Reuters

Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn komt de SPD als grootste uit de bus. Het zijn de vijfde deelstaatverkiezingen op rij waarbij het CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel het onderspit moet delven.

De slechte uitslagen van het CDU worden door de Duitsers op rekening van Merkel geschreven. De bondskanselier vindt in Duitsland geen steun meer voor haar aanpak van de eurocrisis.

Griekenland
Een meerderheid van de Duitsers vindt dat het genoeg is met de steun aan Griekenland en dat dit land maar failliet moet gaan. Merkel vindt nog steun bij amper 20 procent van de Duitsers. Ook coalitiepartijen CSU en FDP hebben geen geduld meer voor Merkel die alles op alles zet om Griekenland binnen de euro te houden.

Berlijn
In Berlijn haalden de sociaaldemocraten van burgemeester Klaus Wowereit 28,3 procent (tegenover 30,8 in 2006). De CDU strandt op de tweede plaats met 23,4 procent (2006: 21,3), gevolgd door de Groenen die 17,6 procent (2006: 13,1) behalen en de Linkspartei die 11,7 procent (2006: 13,4) scoort. De liberale FDP moet het andermaal ontgelden en behaalt amper 1,8 procent.

Piratenpartei
De partij is de coalitiepartner van Angela Merkel in de bondsregering, maar haalde dit jaar nu al in vijf deelstaatverkiezingen de kiesdrempel van 5 procent niet. De Piratenpartei zorgt dan weer voor een verrassing door 8,9 procent van de stemmen binnen te rijven.

Zo'n 2,5 miljoen Berlijners waren zondag opgeroepen om een nieuw parlement te kiezen - het Abgeordnetenhaus. De stad is op zichzelf een Duitse deelstaat, met een volksvertegenwoordiging waaruit een regering en een minister-president (de burgemeester) wordt gekozen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners