Amnesty: ‘Toenemende heksenjacht op dissidenten in Venezuela’

HUGO CHÁVEZ EN NICOLÁS MADURO 'Een land als Venezuela kun je alleen maar een dictatuur noemen.' © BelgaImage

De autoriteiten in Venezuela misbruiken het justitieapparaat om mensen die anders denken in toenemende mate te vervolgen en bestraffen. Dat zegt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.

De publicatie van het rapport valt samen met een toename van de protesten in het hele land waarbij verschillende doden vielen en honderden mensen gewond raakten of in de gevangenis belandden.

Het rapport ‘Silenced by Force: Politically Motivated Arbitrary Detentions in Venezuela’ beschrijft hoe de Venezolaanse autoriteiten te werk gaan om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.Het gaat onder andere om arrestaties die zonder aanhoudingsbevel worden uitgevoerd door de nationale inlichtingendienst SEBIN (Servicio Bolivariano de Intelligencia Nacional), de vervolging van geweldloze activisten wegens misdaden ’tegen het vaderland’, het ongerechtvaardigd gebruik van voorlopige hechtenis en lastercampagnes in de media tegen leden van de politieke oppositie.

“Dissidentie wordt niet geduld in Venezuela. Er lijkt geen maat te staan op de bereidheid van de autoriteiten om via allerlei juridische tactieken personen te straffen die een andere mening uiten dan het officiële regeringsstandpunt”, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty International.

Militaire rechtbank

Op 11 januari 2017 arresteerden SEBIN-agenten Gilber Caro, een parlementslid van de oppositie, en Steicy Escalona, een activiste van de oppositiepartij Voluntad Popular, aan een tolpoort op de snelweg richting Caracas. Dezelfde dag deelde de Venezolaanse vicepresident in een tv-toespraak mee dat een vuurwapen en explosieven van Gilber en Steicy in beslag waren genomen. Hij zei dat het parlementslid betrokken was bij terroristische activiteiten en clandestien de grens met Colombia had overgestoken.

Steicy moest voor een militaire rechtbank verschijnen. Ze werd in beschuldiging gesteld van diefstal van militaire documenten en rebellie. Gilber belandde in de gevangenis en was in maart 2017 nog altijd niet voor een rechtbank verschenen om de wettelijkheid van zijn situatie te bepalen.

De gevallen van Gilber en Steicy tonen enkele van de strategieën die de Venezolaanse autoriteiten aanwenden om de oppositie het zwijgen op te leggen, tegen de achtergrond van de almaar toenemende protesten in het hele land.

In de meeste gevallen worden de beschuldigden aangeklaagd voor ernstige misdrijven – zoals “verraad van het vaderland”, “terrorisme of diefstal van militaire documenten” of “rebellie”. Daardoor kan er gebruik gemaakt worden van voorlopige hechtenis, zelfs al is er onvoldoende bewijsmateriaal om de beschuldigingen hard te maken.Op deze types van beschuldigingen zijn bijzondere juridische procedures van toepassing, zoals de militaire rechtspraak, die niet onafhankelijk en zelden onpartijdig is en die niet toegepast zou mogen worden op burgers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content