Amnesty spreekt zich uit voor wereldwijde legalisering prostitutie

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International © REUTERS

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil prostitutie uit de criminaliteit halen, zowel voor sekswerkers als hun klanten. Dat heeft een meerderheid van de afgevaardigden op de internationale vergadering van Amnesty in Dublin beslist. De plannen zijn omstreden, maar toch stemden uiteindelijk 116 landen voor, tegen 67 tegen en 21 onthoudingen.

De International Council Meeting (ICM) is de internationale beweging van Amnesty International en legt de hoofdlijnen van de mensenrechtenpolitiek van de organisatie vast. De leiding van de ngo moet nu het beleid rond dit thema verder uitstippelen.

Over de plannen om een pro-legaliseringstandpunt te bepalen was veel kritiek gerezen.

“Prostituees zijn één van de meest gemarginaliseerde groepen in de wereld, die in de meeste gevallen onderhevig zijn aan het risico op discriminatie, geweld en misbruik”, aldus secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty International. “Onze beweging effent de weg voor een beleid dat de bescherming van mensenrechten van prostituees nastreeft”.

Huisbaas/pooier

Amnesty pleit er niet alleen voor om sekswerkers te decriminaliseren, maar ook hun klanten en zelfs pooiers. Vooral dat laatste zorgt voor controverse. Tegenstanders verzamelden 10.000 handtekeningen en ook Hollywoodsterren Meryl Streep en Kate Winslet hadden kritiek. Volgens hen opent dit de deur naar nog meer uitbuiting van vrouwen.

Maar de mensenrechtenbeweging wijst erop zich goed te hebben geïnformeerd bij talrijke betrokkenen. Ze wijst er ook op te zullen blijven strijden tegen dwangarbeid en mensenhandel. “Als twee prostituees samen een appartement huren om hun activiteit uit te oefenen, dan wordt diegene die het huurcontract tekent in België beschouwd als de pooier. Dat willen we uit het strafrecht halen”, legt de communicatieverantwoordelijke voor Amnesty Belgium, Valérie Michaux, uit. Als er echter sprake is van uitbuiting door een pooier, dan blijft Amnesty België voor bestraffing, beklemtoont ze.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content