Amnesty International: 'België kan meer doen voor Syrische vluchtelingen'

05/12/14 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft kritiek geuit op het gebrekkige optreden van de internationale gemeenschap bij de bescherming van Syrische vluchtelingen. Ook België kan nog meer doen, klinkt het.

Amnesty International: 'België kan meer doen voor Syrische vluchtelingen'

Een Koerdische jongen uit Syrië draagt een baby terwijl hij het land ontvlucht op weg naar Turkije. © Reuters

Amnesty International heeft het gebrekkige optreden van de internationale gemeenschap bij de bescherming van Syrische vluchtelingen op de korrel genomen. De mensenrechtenorganisatie focust vooral op de zowat 380.000 Syriërs die hervestiging nodig hebben. Ook België kan nog meer doen, vindt Amnesty.

Ongeveer 3,8 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven nu in landen in de regio: de buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak, en Egypte. Er is dringend meer geld nodig voor hun opvang, meent de organisatie. Volgende dinsdag 9 december vindt een donorconferentie van de Verenigde Naties plaats. "Maar opvang in de buurlanden volstaat niet om alle vluchtelingen een veilige haven te bieden", stelt Amnesty International.

'Opvangplaatsen bedroevend laag'

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR beveelt voor bijna 380.000 Syriërs hervestiging aan. Het gaat onder meer om slachtoffers van foltering of geweld, niet-begeleide minderjarigen en alleenstaande moeders. Amnesty laakt dat tot nog toe wereldwijd slechts 63.170 plaatsen voor hervestiging aangeboden werden. "Bedroevend laag", luidt het. Vooral de Golfstaten, Rusland en China, die nog geen enkel aanbod deden om Syrische vluchtelingen op te vangen, krijgen een veeg uit de pan.

Binnen de Europese Unie zijn Duitsland en Zweden de beste leerlingen van de klas. Amnesty verwelkomt het Belgische engagement, maar vraagt ons land nog meer te doen. België besliste om in 2014 75 Syriërs te hervestigen, voor 2015 gaat het om 225 Syrische vluchtelingen. Ons land kan ook zorgen voor een versoepelde toekenning van visa, en meer geld geven voor de opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië, luidt het. (Belga/WB)

Onze partners