Amnesty: 500.000 Turken uit huizen verdreven ‘in collectieve bestraffing’

Een jongen kijkt naar vernielingen in de wijk Sur. © REUTERS

De Turkse autoriteiten hebben in het zuidoosten van het land ongeveer een half miljoen mensen uit hun huizen gezet of verdreven in een operatie van “collectieve bestraffing”.

Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

De auteurs van het rapport concentreerden zich op de wijk Sur in de Koerdische stad Diyarbakir. In Sur alleen al werden 24.000 mensen uit hun huizen gezet.

De meesten van hen verlieten de wijk vanwege de strikte avondklok die de autoriteiten in 2015 hebben ingesteld, aldus het rapport.

Sur is het strijdtoneel voor gevechten tussen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en de veiligheidskrachten sinds in 2015 een twee jaar durend staakt-het-vuren afsprong tussen de PKK en de Turkse staat. Veel van de burgers, die te weinig voedsel en water hebben en die vrezen voor hun leven door de vele gevechten, hebben gebruik gemaakt van de schaarse tijd tussen de avondklokken om de te wijk te ontvluchten. Velen van hen wonen bij vrienden of familie of huren een tweede woning.

‘Grotere ellende’

Niet weinigen van de gevluchte burgers hebben echter hun baan verloren of hebben moeite om een verblijfplaats te vinden die ze kunnen betalen.

“De gebrekkige compensatie voor de slachtoffers en het falen van de overheid om steun te bieden bij het betalen van huur, hebben deze families in een nog grotere ellende gestort”, aldus Amnesty.

De ngo roept de autoriteiten op om de avondklok op te heffen en maatregelen te treffen zodat de burgers van Sur weer naar huis kunnen gaan. Bij het conflict tussen de PKK en de autoriteiten zijn sinds 1984 al meer dan 40.000 doden gevallen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content