Amerikanen ontdekken schat in Afghanistan

14/06/10 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Amerikaanse geologen vonden in Afghanistan een schat aan grondstoffen ter waarde van maar liefst een biljoen dollar. Het gaat hier om lithium, ijzer, koper en goud. Hiermee zou Afghanistan wel eens een grootmacht kunnen worden op vlak van export van grondstoffen.

Amerikanen ontdekken schat in Afghanistan

© Reuters

Een team van Amerikaanse geologen en medewerkers van het Pentagon kwam tot de conclusie dat de aanwezige grondstoffen in Afghanistan een veel grotere waarde hebben dan eerst gedacht. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times maandag. De ontdekking werd gedaan door het Amerikaanse team, dat zich baseerde op oude kaarten van experts uit de Sovjet-Unie.

Vertegenwoordigers van het Amerikaans ministerie van Defensie noemen Afghanistan hiermee het 'Saoedi-Arabië van het lithium'. Lithium is de grondstof die vooral gebruikt wordt in batterijen voor computers en telefoons en tot nu toe enkel in Bolivië aanwezig was in zulke grote hoeveelheden.

Daarnaast zijn ook de voorraden koper en ijzer zo groot dat de Amerikaanse onderzoekers spreken van 'ongelofelijke mogelijkheden' en dat Afghanistan hiermee de grootste producent ter wereld kan worden. De ontginning van die rijkdommen kan de 'ruggengraat van de Afghaanse economie' worden, klonk het ook bij een adviseur van de Afghaanse minster van Mijnen. Tot nu was opium het exportproduct van Afghanistan met een omzet van ongeveer 12 miljard dollar.

TalibanBlijft natuurlijk nog het probleem hoe dit land in volle oorlog, armoede en corruptie de ontginning van al die rijkdommen zal aanpakken. Dat is ook de reden waarom het Pentagon al begonnen is met een ontginningsplan voor een land, dat eigenlijk weinig tot geen ervaring heeft met zo'n grote uitdaging.

Een ander probleem is de ligging van de voorraden. Die zouden verspreid zijn over het hele land en dus ook aan de grens met Pakistan. En laat dat nu net het gebied zijn waar de Taliban nog heel wat macht heeft.

Lees meer over:

Onze partners