Amerikaanse soldaten plassen op dode talibanstrijders

12/01/12 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

Op het internet circuleert een video waarin Amerikaanse mariniers urineren op de bebloede lijken van dode talibanleden.

Op het filmpje zijn vier, vermoedelijke, mariniers in gevechtsuitrusting te zien die lachend urineren op de lijken van drie mannen, terwijl ze spottende opmerkingen maken. Een onderschrift omschrijft de mariniers als leden van een sluipschuttersteam van Camp Lejeune (in de Amerikaanse staat North Carolina) en de doden als taliban.

Onderzoek gestart

Het 39 seconden durende filmpje veroorzaakte al heel wat ophef in de Verenigde Staten. Volgens de website van CNN heeft het Amerikaanse leger alvast een onderzoek opgestart.

Een woordvoerder van de Amerikaanse marinierskorps heeft aan The Washington Post verklaard dat de in de video vertoonde handelingen "in tegenspraak zijn met onze kernwaarden en geen weerspiegeling zijn van de aard van de mariniers in ons korps". Volgens een ambtenaar van het Amerikaanse Marinekorps, die bevestigde dat de mariniers als sluipschutters uitgerust zijn, kan lijkenschennis door Amerikaanse soldaten als een oorlogsmisdaad beschouwd worden.

Verontwaardigde reacties

De taliban reageerden 'geschokt' op de video. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid noemde het gedrag van de VS-soldaten "een onmenselijke, immorele en brutale daad van de indringer".

Intussen hebben zowel Isaf, de NAVO-bezettingsmacht, als het Pentagon de lijkenschennis door VS-soldaten veroordeeld, zij het nog met het nodige voorbehoud omdat de echtheid van de video nog niet bevestigd zou zijn. Ook John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Defensie veroordeelde de beelden als "misselijkmakend". De Afghaanse president Hamid Karzai zei dat de daders "zo streng mogelijk" bestraft moeten worden.

Authenticiteit

De echtheid van de video moet nog nagegaan worden. Het is ook nog niet duidelijk wie het filmpje gemaakt heeft, wie de Amerikaanse soldaten zijn en waar het gefilmd is. In het onderschrift geeft de maker van het filmpje aan dat "de daden van een selecte minderheid niet spreken voor de grote meerderheid" en dat hij de Amerikaanse mariniers steunt.

Precedenten

Het is niet de eerste keer dat er beeldmateriaal opduikt met wangedrag van Amerikaanse militairen. Het voorval doet denken aan het Abu Ghraib-schandaal waarbij foto's de wereld rondgingen waarop Iraakse gevangenen werden mishandeld door Amerikaanse soldaten. Er verschenen ook al opnames van militairen in Afghanistan die burgers voor het plezier doodschoten. Als de video authentiek is, dan betekent dat een blamage voor het Amerikaanse leger. (Belga/Elsevier/MA)

Onze partners