Albinomoorden blijven aanhouden in Tanzania en Burundi

06/05/10 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

De voorbije twee jaar werden volgens schattingen meer dan honderd albino's het slachtoffer van bendes die uit waren op hun lichaamsdelen.

Albinomoorden blijven aanhouden in Tanzania en Burundi

© Belga

In Tanzania en Burundi worden albino's nog steeds aan een alarmerend tempo vermoord of op een rituele wijze om het leven gebracht. De voorbije twee jaar werden volgens schattingen meer dan honderd albino's het slachtoffer van bendes die uit waren op hun lichaamsdelen.

De albinomoorden zijn het gevolg van een plaatselijke vorm van tovenarij. Volgens het bijgeloof trekken bepaalde lichaamsdelen of organen van albino's namelijk het geluk aan. Die lichaamsdelen worden dan gebruikt om amuletten van te maken.

De Canadese ngo 'Under the same sun' waarschuwt dat er een onophoudelijke vraag is naar lichaamsdelen van albino's in die landen. 'Under the same sun' pleit er dan ook voor om de strijd tegen die praktijken te versterken.

Begin deze week nog werden een 28-jarige moeder en haar vierjarige zoon dood teruggevonden. Negen gewapende mannen sneden de slachtoffers in stukken en namen sommige organen weg. De grootvader, die zelf geen albino was, werd ook vermoord toen hij zich probeerde te verzetten tegen de aanvallers.

Lees meer over:

Onze partners