Al-Qaeda: 'IS-leden kunnen het paradijs vergeten'

02/07/15 om 01:07 - Bijgewerkt om 01:50

Terwijl IS zijn aanhangers dubbele beloning in de hemel belooft voor aanslagen die ze plegen tijdens de ramadan, vindt de woordvoerder van Al-Qaeda dat IS on-islamitisch bezig is door moslims te doden. De IS-leden wacht "duisternis op de Dag des Oordeels" in plaats van het paradijs.

Al-Qaeda: 'IS-leden kunnen het paradijs vergeten'

Videobeeld van Adam Gadahn © REUTERS

Al-Qaeda-woordvoerder Adam Gadahn, een 36-jarige bekeerde heavy metal-fan die in Californië als Adam Pearlman was geboren, kwam in januari bij een drone-aanval om het leven. De Amerikaanse autoriteiten beweerden dat ze geen idee hadden dat Gadahn in het huis dat een doelwit werd aanwezig was, net zomin als ze een idee hadden dat ze twee gijzelaars hadden gedood - daarbij ook een Amerikaan.

Enkele maanden, misschien enkele weken, voor zijn einde had Gadahn namens Al-Qaeda, voor het magazine van Al-Qaeda en voor een tv-opname, een uitvoerig interview gegeven. Het interview is online gezet en de zender ABC maakte enkele citaten beschikbaar.

"Terwijl niemand kan ontkennen dat Islamitische Staat in militaire termen een belangwekkende kracht heeft ontwikkeld, begaat de groep, terzelfdertijd, misdaden tegen moslims die niet over het hoofd kunnen gezien worden, en die niet zullen vergeten worden, want in islam zijn misdrijven niet beperkt in de tijd", aldus Gadahn. "Als deze kwalijke handelingen niet worden gecorrigeerd in deze wereld zal er een strenge bestraffing volgen, zowel voor degenen die de misdaden begaan hebben als voor degenen die ze aangemoedigd, gedoogd of gerechtvaardigd hebben, zelfs vanachter een computer of een mobieltje duizenden mijlen ver weg".

'Jihad is geen videospel'

"Onderdrukking van alle soort is fout, en voor de verantwoordelijke zal er duisternis zijn op de Dag des Oordeels. De jihad van de ummah (gemeenschap van gelovigen, red.) is geen videospel: het is het ware leven, met echte gevolgen, in deze wereld en de volgende".

Het interview, dat volgens ABC uitgeschreven 80 pagina's beslaat, gaat ook over zijn privétraject, van ongelovige jood naar raadgever, woordvoerder en topman van Al-Qaeda. In 2010 kwam Gadahn bijvoorbeeld in het nieuws omdat hij volgelingen opriep tot aanslagen tegen economische doelwitten in de VS, waarbij er rivieren van bloed moesten ontstaan.

Maar in zijn postuum interview legt Gadahn toch vooral de nadruk op de IS-kritiek.

"Islamitische Staat", zo zegt hij, "is zoals men weet verantwoordelijk voor de moord op een groot aantal moslims, met vaak heel flauw voorwendsel. Denkt iemand dat de Al-Qaeda-leiders (zoals Osama bin Laden) hen hadden opgeroepen om de toorn van de hele wereld over Irak en Syrië af te roepen door hulpeloze minderheden aan te vallen, te verdrijven, de mannen af te slachten en de vrouwen en kinderen tot slaaf te maken? Uiteraard niet. Eerlijk gezegd - we hadden in verschillende mate sympathie voor IS, ondanks de fouten, op het moment dat de organisatie zwak stond en vanuit die zwakke positie eerbaar tegen brutale tirannieën vocht. Maar nu duidelijk wordt dat de organisatie - spijtig genoeg - een aantal karakteristieken, methoden en tactieken van diezelfde tirannieën heeft overgenomen, behoudt ze niet langer die plaats in ons hart".

'IS had Henning moeten danken'

Gadahn vermeldt expliciet de executie van de Britse hulpverlener Alan Henning.

Met "de broeders van Al-Nusra zochten we de vrijlating van Henning, snel na zijn ontvoering. Spijtig genoeg legde IS de oproep naast zich neer. Alan Henning trok niet naar Syrië als een soldaat of een spion. Hij ging als lid van een islamitisch hulpkonvooi met goederen voor gevluchte en behoeftige Syriërs. Maar in plaats van hem te bedanken, beloonde men hem door hem te ontvoeren en door hem vervolgens voor de camera's af te slachten".

Oudere beelden van Adam Gadahn, met rechts een foto uit zijn heavy metal-periode

Oudere beelden van Adam Gadahn, met rechts een foto uit zijn heavy metal-periode © REUTERS

Voor wie denkt dat Al-Qaeda en Adam Gadahn tot Gandhi werden bekeerd: in hetzelfde interview verheugt Gadahn zich over de terreuraanslagen in Canada, en vooral, nogmaals, over de aanslag van 11 september.

"Het was een mengsel van verrassing, verbijstering en opwinding, en ook wel wat schrik, ten minste in het begin. Er heerste een feestatmosfeer. Mensen feliciteren mekaar met deze ongelofelijke, historische overwinning die Allah ons had toebedeeld".

Machtsstrijd

De postume standpunten van Adam Gadahn passen volgens Amerikaanse specialisten in de machtsstrijd tussen Al-Qaeda en IS, waarbij de islam als machtsinstrument dient. IS heeft het voordeel dat het territorium heeft, dat het laagdrempelig is en dat het duizenden nieuwe volgelingen aantrekt. Al-Qaeda, duidelijk overschaduwd, probeert zich als zuiverder voor te stellen, meer ethisch, en gebruikt het argument van de onschuldige moslims die massaal ten onder gaan in IS-gebied (ook bij Al-Qaeda-aanslagen kwamen overigens nogal wat moslims om het leven).

Dat de twee ideologisch uit elkaar gegroeid zijn, was eerder duidelijk, maar wordt in het interview van Gadahn wel heel expliciet.

Voor de buitenstaander is het tragikomisch dat ze mekaars claims op het paradijs betwisten, maar dat paradijs met de 72 maagden is voor beide groepen een goed functionerend rekruteringsinstrument. Ook de dubbele paradijspunten (144 maagden?), die IS beloofde bij een aanslag tijdens de ramadan, sorteren blijkbaar effect.

Lees meer over:

Onze partners