Afrikaanse Unie schorst Centraal Afrikaanse Republiek na coup

Rebellenleider en huidig president Michel Djotodia (l) en voormalig president Francois Bozize (r) tijdens de vredesonderhandelingen in januari 2013 © Reuters

De Afrikaanse Unie heeft de Centraal Afrikaanse Republiek geschorst nadat Seleka-rebellen de macht in het land na hevige gevechten hebben overgenomen. Seleka-leider Michel Am-Nondroko Djotodia riep zichzelf uit tot president van het land.

Rebellenleider Michel Djotodia riep zichzelf uit tot president nadat de rebellengroepering Sekela, een losse coalitie van vijf rebellengroeperingen, de macht op een gewelddadige manier in handen nam. De Afrikaanse Unie heeft het land onmiddellijk geschorst en de leiders van Sekela sancties, zoals reisbeperkingen en het bevriezen van tegoeden, opgelegd. Ze manen alle lidstaten van de Afrikaanse Unie aan om maatregelen te treffen om de verantwoordelijken van deze ongrondwettelijke verandering binnen de Centraal Afrikaanse Republiek te isoleren.

Gedeelde macht
Het conflict tussen de rebellen en de overheid van de Centraal Afrikaanse Republiek is reeds aan de gang sinds 2012 maar bereikte met deze coup zijn hoogtepunt.

Seleka beschuldigde de voormalig president Francois Bozize ervan het vredesakkoord uit 2007 niet te respecteren. Dat akkoord stelde dat een rebellenpartij erkend zou worden als politieke partij en de integratie van rebellenstrijders in het leger.

Hoewel begin januari 2013 een einde leek te komen aan het geweld toen beide partijen een vredesakkoord ondertekenden in Libreville in Gabon, werden de wapens opnieuw ter hand genomen. De overheid beschuldigde Seleka de wapenstilstand niet in acht te nemen. Seleka op zijn beurt vond dat de overheid de afspraak van een machtsdeling na de verkiezingen in 2011 niet respecteerde.

Machtsovername
Na een gewelddadige confrontatie met de 300 soldaten van het Zuid-Afrikaanse leger, die daar zijn om de macht van Bozize te beschermen tegen de rebellen, slaagde Seleka er in het presidentieel paleis over te nemen en riep rebellenleider Djotodia zichzelf uit tot president. Dertien Zuid-Afrikaanse manschappen lieten hierbij het leven. Buurland Kameroen liet inmiddels weten dat de verdreven leider Bozize zich daar schuil houdt. Zijn exacte locatie werd echter niet doorgegeven.

Veroordeling De machtsovername werd vrijwel onmiddellijk veroordeeld door de Verenigde Staten, Frankrijk en Tsjaad. Om de internationale verontwaardiging de kop in te drukken liet Djotodia weten het vredesakkoord van januari 2013 te respecteren. De gedeelde macht zal blijven bestaan en binnen twee of drie jaar zullen verkiezingen georganiseerd worden.
Desondanks werd de Centraal Afrikaanse Republiek alsnog veroordeeld door de Verenigde Naties en geschorst door de Afrikaanse Unie. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content