Dokters rekenen te veel aan

© EPA

Meer dan duizend tandartsen, huisartsen en specialisten rekenden vorig jaar in totaal 11,1 miljoen euro te veel aan voor hun ingrepen. Ruim 200 artsen werden doorverwezen naar de rechtbank voor fraude.

Die informatie blijkt uit het jaarverslag van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv. De geneesheren-inspecteurs van die dienst gaan na of artsen de juiste zorgen toedienen. Ze evalueren ook of er geen overbodige of onnodige ingrepen zijn uitgevoerd. Met andere woorden, zij evalueren het praktijkgedrag van de artsen. Daartoe voeren zij steekproeven uit in de hun toegewezen regio’s.

Uit het jaarverslag blijkt wel dat de meeste gevallen van misbruik aan het licht komen na een klacht van een patiënt of een verzekeraar, of van het Riziv zelf.

Fraudegedrag bij artsen

Veel zorgverleners zetten na onderzoek hun fout meteen recht. Zo ging er vorig jaar 4,6 miljoen euro terug naar het Riziv. Daar staat tegenover dat 222 artsen werden doorverwezen naar de rechtbank omdat er sprake was van fraude. Zij kregen in totaal voor 2 miljoen euro boetes. (GvA/HBvL/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content