Afrikaanse leiders beloven toilet voor iedereen

Publieke toileten in Kenia © Reuters

In Dakar hebben Afrikaanse leiders een verklaring ondertekend, die ervoor moet zorgen dat tegen 2030 niemand zijn behoefte nog in de open lucht moet doen.

Afrikaanse leiders hebben op een conferentie in Dakar de Ngor-verklaring ondertekend. Die moet ervoor zorgen dat tegen 2030 niemand zijn behoefte nog in de open lucht zal moeten doen.

Ngor betekent ‘waardigheid’ in Wolo, de meest gesproken taal in Senegal. De verklaring die dezelfde naam draagt is een ambitieus plan dat het engagement toont van de Afrikaanse landen om komaf te maken met ontlasting in het veld. Tegelijk engageerden de leiders zich op hun samenkomst in Dakar om tegen 2030 voor iedereen sanitair en schoon water toegankelijk te maken.

Die universele toegang betekent dat iedereen een proper toilet zal hebben thuis, op school, in gezondheidscentra en in andere publieke plaatsen.

Waardigheid voor iedereen

‘We zijn blij dat de Afrikaanse staatshoofden inzetten op een betere gezondheid, hygiëne en waardigheid voor iedereen’, zegt Mariame Dem van WaterAid West-Afrika.

‘Vandaag hebben bijna 650 miljoen Afrikanen ten zuiden van de Sahara geen eigen toilet. We weten dat ambitieuze plannen alleen niet volstaan’, zegt Dem. ‘De leiders zullen hun beloftes moeten nakomen.’

De Ngor-verklaring benadrukt het belang van het wegwerken van ongelijkheid, wat extra inspanningen zal vergen om de armste Afrikanen te bereiken, zoals zij die in sloppenwijken wonen of in afgelegen landbouwgebieden.

Slechte sanitaire voorzieningen ondermijnen de sociale en economische vooruitgang van het continent en hebben een negatieve impact op de algemene volksgezondheid. Zo doodt diarree jaarlijks 400.000 kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara en veroorzaakt het een verlies van 1 tot 2,5 procent van het bnp door medische kosten en verlies van productiviteit.

Eigen toilet over 150 jaar

Het aantal mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara dat gedwongen wordt om zijn behoefte in de open lucht te doen, daalde tussen 1990 en 2012 met 11 procent maar door de snelle bevolkingsgroei steeg het absolute aantal personen met 33 miljoen.

Volgens WaterAid zal in het huidige tempo de millenniumdoelstelling om mensen zonder eigen toilet met de helft te reduceren, pas binnen 150 jaar bereikt zijn.

Als Afrika tegen 2030 iedereen van een eigen toilet wil voorzien, zal het de komende 15 jaar 53,3 miljoen Afrikanen moeten bereiken per jaar, zo berekende WaterAid. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content