Abbas: 'Palestijnen stappen uit Oslo-akkoorden'

30/09/15 om 20:38 - Bijgewerkt om 20:38

De Palestijnse Autoriteit is niet langer bereid zich te houden aan de Oslo-vredesakkoorden met Israël van 1993, zegt president Mahmoud Abbas.

Abbas: 'Palestijnen stappen uit Oslo-akkoorden'

Mahmoud Abbas © Belga Image

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York beschuldigde Mahmoud Abbas Israël ervan de akkoorden te schenden. De Palestijnen willen dan ook niet meer de enigen zijn die zich eraan houden, zei hij.

'Zolang Israël niet de met ons afgesproken akkoorden omzet en weigert de kolonisering van de bezette gebieden stop te zetten en Palestijnse gevangenen vrij te laten, willen we niet langer de enigen zijn die zich houden aan de overeenkomst, die Israël voortdurend schendt', zei Abbas. 'We verklaren daarom dat we ons niet langer gebonden voelen aan de akkoorden'.

Onderhandelingen

De 80-jarige president had voor zijn speech aangekondigd dat hij 'een bom' zou gooien. Hoewel het om een belangrijke aankondiging gaat, is niet meteen duidelijk wat de directe praktische gevolgen zijn.

De toenmalige Israëlische premier Yithzak Rabin, de Amerikaanse president Bill Clinton en de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1993

De toenmalige Israëlische premier Yithzak Rabin, de Amerikaanse president Bill Clinton en de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1993 © Belga Image

De Oslo-akkoorden, die de Palestijnen een eigen staat en Israël vrede moesten brengen, worden allang als mislukt beschouwd. De laatste ronde onderhandelingen tussen beide partijen mislukten in april 2014.

'Abbas liegt'

Israël heeft de uitspraken van Abbas als 'leugens' bestempeld. Ze zijn opruiend en moedigen aan tot onrust in het Midden-Oosten, zo reageert het bureau van premier Benjamin Netanyahu.

De Palestijnse vlag in New York

De Palestijnse vlag in New York © Belga Image

In tegenstelling tot de beschuldigingen van Abbas houdt Israël zich strikt aan het status quo op de Tempelberg in Jeruzalem. Netanyahu riep Abbas opnieuw op verantwoordelijk te handelen en akkoord te gaan met rechtstreekse onderhandelingen zonder randvoorwaarden. 'Het feit dat Abbas dat steeds weer van de hand wijst, is het bewijs dat hij geen vredesregeling wil', luidt het.

Palestijnse vlag

Eerder vandaag had premier Charles Michel (MR) in New York nog een gesprek gehad met Abbas over een herlancering van het vredesproces in het Midden-Oosten.

Op de VN-hoofdzetel in New York is intussen de Palestijnse vlag voor het eerst gehesen. Onlangs schaarden 119 van de 193 VN-lidstaten zich achter een resolutie die waarnemende leden zoals de Palestijnse Autoriteit en Vaticaanstad het recht geeft om hun vlag te hijsen. De VS en Israël stemden tegen. België stemde voor.

Onze partners