Aantal executies blijft dalen

© Amnesty International

Het aantal executies wereldwijd is gedaald van minstens 714 in 2009 tot minstens 527 in 2010, meldt Amnesty International.

De doodstraf wordt wereldwijd steeds minder toegepast. Hoewel 23 landen in 2010 executies uitvoerden (4 meer dan in 2009), is het aantal executies gedaald van minstens 714 tot minstens 527.Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. In de cijfers werd China niet meegerekend, omdat het land daar amper informatie over vrijgeeft. Amnesty vermoedt dat in China meer mensen werden geëxecuteerd dan in alle andere landen samen. Waarschijnlijk gaat het over duizenden executies in 2010.

In Azië en het Midden-Oosten werden de meeste executies uitgevoerd. Met uitzondering van China voeren Iran (252), Noord-Korea (60), Jemen (53) de ranglijst aan. Als enig Europees land in de lijst executeerde Wit-Rusland in 2010 twee mensen.

In de Verenigde Staten werden 46 mensen geëxecuteerd en kregen 110 mensen te horen dat ze ter dood veroordeeld waren. Dat is nog een derde van de cijfers in het midden van de jaren ’90, aldus Amnesty.

“De minderheid van staten die systematisch de doodstraf blijven toepassen, waren in 2010 verantwoordelijk voor duizenden executies. Daarmee gaan ze in tegen de algemene tendens van een dalend aantal executies”, zegt Salil Shetty in het persbericht van Amnesty International.

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content