‘Aan dit tempo is spreiding 160.000 vluchtelingen pas rond in 2101’

Jean-Claude Juncker © Reuters

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hekelt de lakse inspanningen van de lidstaten om 160.000 vluchtelingen te verdelen over de Europese Unie.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft zich nog maar eens boos gemaakt op de lidstaten die te weinig inspanningen doen om 160.000 vluchtelingen te verdelen over de EU, iets waar ze zich nochtans toe verbonden hebben. Er zijn nog maar 130 mensen die via Griekenland en Italië Europa binnenkomen door andere lidstaten opgenomen. ‘Aan dit ritme geraakt het spreidingsplan maar uitgevoerd tegen 1 januari 2101’, zei Juncker in Malta.

De Commissievoorzitter heeft in de Maltese hoofdstad Valletta deelgenomen aan een nieuwe Europese top die gewijd was aan de vluchtelingencrisis. Naar aanleiding van de top maakten zijn diensten bekend wat de stand van zaken is van het spreidingsplan. Zo kondigde België al aan dertig plaatsen ter beschikking te hebben, maar nam het nog geen enkele vluchteling over van Griekenland en Italië.

‘Ik ben niet blij met dit ritme van herplaatsingen. We hebben helemaal niet veel tijd’, sprak Juncker. Toch gelooft hij erin dat het ritme opgevoerd kan worden. ‘Niemand heeft vandaag het principe in twijfel getrokken.’

Turkije

Op de informele top ging de aandacht vooral uit naar de samenwerking met Turkije om de migratiestroom af te remmen. Juncker beaamde dat er gezocht wordt naar een manier om Turkije financiële hulp te geven, maar de 3 miljard euro waarvan sprake is volgens de Commissievoorzitter ‘geen geld voor Turkije, maar voor de Syrische vluchtelingen in Turkije.’

‘Er kan geen sprake van zijn dat voor Turkije geld wordt vrijgemaakt als hulp bij het beheersen van de vluchtelingencrisis zonder dat daar concrete engagementen tegenover staan’, aldus onze premier Charles Michel (MR) Hij noemt met name engagementen op het vlak van mensenrechten en het openstellen van de Turkse arbeidsmarkt voor Syrische vluchtelingen. (Belga/AVE)

Partner Content