7.000 Grieken betogen als steun aan regering

17/06/15 om 23:36 - Bijgewerkt op 19/06/15 om 14:35

7.000 mensen kwamen woensdagavond, volgens politietellingen, in Athene op straat om hun steun te betuigen aan de regering en 'het einde van de opofferingen' te eisen.

7.000 Grieken betogen als steun aan regering

Een van de minder conventionele slogans © REUTERS

De manifestanten kwamen samen op het Syntagmaplein, in hartje Athene.

Het was een klassieke linkse betoging, waarbij 'Bella Ciao' werd gezongen en waarbij spandoeken werden meegedragen die zowel Engelstalige als Griekse slogans bevatten.

'Stop de besparingen, ondersteun Griekenland, verander Europa' was op een van de spandoeken te lezen. 'Gedaan met de offers, gedaan met de euro', stond op een ander spandoek. Of nog: ''Democratie ja, chantage neen'.

'Voordeel van het volk'

De manifestatie verliep rustig. Enkele leden van de regering van Alexis Tsipras kwamen de menigte groeten. Ook parlementsvoorzitter Zoé Konstantopoulou werd opgemerkt. Haar radicale standpunten hebben haar populariteit gebracht. Zij was onder meer initiatiefnemer van een commissie die de legaliteit van de schulden onderzocht, en van een andere commissie die de herstelbetalingen van Duitsland aan Griekenland bestudeerde, en tot de conclusie kwam dat Duitsland nog 300 miljard euro aan achterstal verschuldigd is.

Minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis bedankte de manifestanten voor hun steun. Hij beloofde een akkoord 'in het voordeel van het volk'.

Griekenland worstelt met een gigantische schuld en heeft dringend 7,2 miljard euro nodig om schulden binnen termijn af te kunnen lossen. Maar de potentiële geldschieters zijn niet onder de indruk van de voorgelegde hervormingsplannen. Donderdag heeft hierover topoverleg plaats.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners