5 onderbelichte conflicten in 2014

Clash in Libië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

2014 was een erg gewelddadig jaar met de gruweldaden van IS, de luchtaanvallen op Gaza en de oorlog in Oekraïne. Toch zijn er een nog heleboel conflicten die, ondanks de vele doden, onderbelicht bleven. Een overzicht.

2014 was een erg gewelddadig jaar met verschillende bloedige brandhaarden. De oorlog in Syrië breidde zich onder meer door de inmenging van IS uit naar Irak waarbij het dodental de kaap van 200.000 slachtoffers bereikte. In de zomermaanden bestookte Israël Gaza met bommen waarbij 2.188 Palestijnen en 73 Israëli’s om het leven kwamen. En ook aan de rand van Europa, Oekraïne, ontwikkelde zich een gewelddadig conflict, met duizenden doden en gespannen relaties tussen Oost en West tot gevolg.

Toch zijn er een heleboel conflicten die de jaaroverzichten niet haalden en die het afgelopen jaar, ondanks de vele doden, onderbelicht bleven. The Washington Postte zette enkele landen op een rijtje.

1. Libië

Libië wordt getekend door instabiliteit sinds de omverwerping van kolonel Muamar Kadhafi in 2011. In 2014 ontpopte de fragiele democratische transitie zich in Libië tot een een regelrechte burgeroorlog. Gevechten tussen milities, maakten velen doden. Een absurde situatie ontstond waarbij twee parallelle regeringen de macht opeisen. Een islamitische regering heeft de touwtjes in handen in de hoofdstad Tripoli, terwijl de regering en het parlement gesteund door de internationale gemeenschap, zetelen in Tobruk.

Naast de politieke strubbelingen, gaat het ook slecht met de Libische economie: de olieproductie is sterk gedaald, omdat aanslagen en gevechten tot de sluiting van verscheidene installaties hebben geleid. Ook de dalende globale olieprijzen hebben de Libische olie-inkomsten sterk geraakt.

2. Zuid-Soedan

Sinds december 2013 sloegen in de jongste natie ter wereld, Zuid-Soedan, meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht omwille van het aanhoudende geweld tussen regeringstroepen en rebellengroepen. In het land heerst chaos door een machtsstrijd tussen president Kiir en zijn gewezen vicepresident Riek Machar, die aan de kant was geschoven. Dat leidde tot etnisch geweld tussen de Nuer-stam van Machar en de Dinka-stam van Kiir.

Volgens de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (Unicef) waren in 2014 een veel te groot aantal kinderen het slachtoffer van dit conflict. ‘Het is ironisch en tegelijk ook triestig dat in het jaar dat we de 25e verjaardag vieren van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, de rechten van nog miljoenen kinderen brutaal geschonden worden.’

Pakistan rouwt na bloedbad in school
Pakistan rouwt na bloedbad in school © Reuters

3. Pakistan

Afgelopen maand kwam Pakistan even in de schijnwerpers te staan door de bloedige Taliban-aanslag op een school, waarbij minstens 132 kinderen om het leven kwamen. Het drama waarbij Talibanstrijders een school gijzelde duurde meer dan zeven uur, de meeste slachtoffers waren scholieren tussen de tien en de twintig jaar oud. Het merendeel van de ouders van de scholieren zijn militairen en net daarom koos de Taliban de school als doelwit. ‘Zij vermoorden onze kinderen door bommen te werpen op Noord- en Zuid-Waziristan. Dit is de perfecte wraak’, aldus een Talibancommandant. Dit bloedbad toont dat de Taliban nog ‘springlevend’ is.

4. Kenia en Somalië

Hoewel de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab, gelinkt aan al-Qaida, de laatste jaren een stuk teruggedrongen werd door het Amerikaanse leger en troepen van de Afrikaanse Unie, voeren ze nog steeds gewelddadige aanslagen uit, met vele slachtoffers tot gevolg.

Niet alleen in Somalië plegen ze geregeld bomaanslagen, ook Kenia kreeg in 2014 enkele aanvallen te verduren. Al-Shabaab wreekt zich namelijk voor de Keniaanse krijgsmacht die aanwezig is in Somalië. De aanvallen van al-Shabaab doen de discussie in Kenia oplaaien over hoe de regering omgaat met het terrorisme. Volgens critici van de regering slaagt al-Shabaab er steeds beter in moslims en niet-moslims tegen elkaar op te zetten.

5. Jemen

In de nasleep van de Arabische Lente zag ook Jemen haar dictatoriale leider verdreven worden. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tunesië, draaide deze omwenteling niet positief uit en is het land nog steeds in de greep van chaos en geweld.

In augustus trokken rebellen van de sjiitische Houthi-stam Sanaa binnen met 30.000 manschappen. Na wekenlange gevechten veroverden ze de hoofdstad op het regeringsleger. De situatie in het land is chaotisch met een zwakke centrale regering gedomineerd door soennieten in strijd met de Houthi-stam en terroristen van al-Qaida die er een vrijhaven vonden om trainingskampen op te zetten. Ondertussen bekampen de Houthi’s en al-Qaida elkaar ook onderling.

Democratische verkiezingen waren gepland voor februari 2014, maar werden uiteindelijk uitgesteld naar 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content