14-jarigen kunnen niet langer huwen in Spanje

© .

Tot voor kort konden tortelduifjes reeds op hun veertiende in het huwelijksbootje stappen in Spanje. Het land had daarmee de laagste minimumleeftijd van Europa. Niet meer, nu de grens verhoogd werd naar zestien jaar.

Wie jong wilde trouwen, kon dat tot voor kort al op veertienjarige leeftijd in Spanje. Het land had daarmee de laagste minimumleeftijd voor het huwelijk in Europa. Voordat die grens verhoogd werd naar zestien jaar, konden jongens en meisjes van veertien in het huwelijksbootje stappen met toestemming van een rechter.

Volgens Britse omroep BBC komt de verandering er pas enkele maanden nadat de overheid de instemmingsleeftijd waarop jongeren seks mogen hebben, van dertien naar zestien jaar verhoogde. En hoewel de regering de wetswijziging al in april 2013 aankondigde, is die pas sinds vandaag/donderdag van kracht.

Gemiddeld 33 jaar oud

Er was de laatste jaren een daling merkbaar in het aantal huwelijken onder de zestien. De Spaanse krant El Pais berichtte luidens de BBC dat er tussen 2000 en 2014 slechts sprake was van 365 huwelijken tussen tieners jonger dan zestien in het land. Dat terwijl het in der jaren ’90 nog om 2.678 trouwpartijen ging waarbij minstens een van de partners jonger dan zestien was, in de jaren ’80 zelfs om 12.867 huwelijken.

Ook de gemiddelde leeftijd waarop Spanjaarden een ring om de vinger schuiven, is de laatste jaren toegenomen. Volgens een studie van het Statistische Instituut van Catalonië aangehaald door de Britse omroep, trouwden mannen uit de regio in 2013 gemiddeld pas toen ze 33,6 jaar oud waren, vrouwen waren gemiddeld 32,6 jaar oud. Tien jaar eerder ging het respectievelijk nog om 30,7 en 28,7 jaar.

Jong huwen in Estland

In elk geval wordt de wetswijziging door Spaanse kinderrechtengroepen en UNICEF positief onthaald. De minimumleeftijd voor het huwelijk in Spanje zal vanaf heden ongeveer gelijk lopen met de rest van Europa.

De jongste trouwpartijen zullen nu in Estland, met toestemming van de rechter, plaatsvinden vanaf vijftien jaar. In landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië geldt de grens van zestien. In Frankrijk, België, Zweden en andere landen is het huwelijk pas legaal vanaf achttien jaar. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content