Herman Matthijs (UGent, VUB)
Herman Matthijs (UGent, VUB)
Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën
Opinie

12/09/16 om 16:30 - Bijgewerkt op 13/09/16 om 10:09

10 redenen waarom Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten kan worden

De Amerikaanse verkiezingsstrijd heeft nog minder dan twee maanden te gaan. Professor Herman Matthijs overloopt de kansen van de twee kandidaten. Vandaag: Hillary Clinton.

10 redenen waarom Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten kan worden

Hillary Clinton © Belga Image

Hillary Clinton heeft tijdens de conventie in Philadelphia eind juli de nominatie binnengehaald voor de Democratien. Tien redenen die haar naar het presidentschap kunnen leiden.

  1. Hillary Clinton is de allereerste vrouwelijke genomineerde bij een van de twee toonaangevende politieke partijen. Aangezien de meerderheid van de kiezers tot het vrouwelijke geslacht behoort, zou dit theoretisch een voordeel kunnen zijn. Indien zij verkozen zou worden, dan is het voor de allereerste keer in de geschiedenis dat een vrouw de machtigste politieke functie ter wereld in handen krijgt.
  2. Hillary Clinton heeft een ruime politieke ervaring, zoals: gewezen first lady, 'secretary of state' en daardoor stond ze vier jaar lang aan het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, en federaal Senator geweest voor de staat New York. De Amerikaanse politieke structuren kennen geen geheimen voor haar.
  3. De afro-Amerikanen en de snel groeiende groep van de latino's stemmen overwegend voor Clinton. Met de keuze voor Tim Kaine als running mate, Senator voor Virginia, verstevigde ze haar band met de Spaanstaligen: Kaine is katholiek en spreekt Spaans.
  4. Door de keuze voor Kaine krijgt ze ook meer greep op de 'Swing states' Virginia en North Carolina. Bovendien kan het Kaine-effect ook invloed uitoefenen op andere zuidelijkere staten, die eerder traditioneel Republikeins stemmen. Want in nogal wat van die staten is er een groeiende latino-bevolking.
  5. Clinton kan ook rekenen op de steun van de familie met Bill en dochter Chelsea. Tevens hebben President Barack Obama, vicepresident Joe Biden en uitdager Senator Sanders zich achter Clinton gezet in deze campagne.
  6. Clinton heeft veel steun bij de bekendere pers (geschreven, televisie) en bezit miljarden dollars in haar verkiezingsfonds. Aangezien geld een belangrijke steun vormt om het presidentschap te bekomen, kan dit geen probleem zijn voor Hillary. Ook de Hollywood- en muzikale sterren steunen grotendeels Hillary Clinton. Die steun komt ook van de vele lobbygroepen zoals vakbonden, mensenrechtenbewegingen en bepaalde bedrijfssectoren).
  7. Nogal wat buitenlandse regeringen hebben hun voorkeur uitgesproken voor presidente Clinton. Dat is een argument dat ze zeker kan gebruiken in de campagne. Clinton heeft een veel beter netwerk inzake de internationale politiek dan Trump.
  8. Het aantal Amerikaanse buitenlandse militaire operaties is teruggelopen. Zelfs met de Russische president Vladimir Poetin wordt er een akkoord gesloten over Syrië. De vele lange en dure militaire operaties zijn niet echt populair geweest in de Verenigde Staten. Maar we moeten wel erkennen dat ook Trump niet hoog oploopt met die operaties.
  9. De economische toestand is gunstig in de Verenigde Staten. Inderdaad, de economische groei ligt boven de 2,5% en de werkloosheid ligt onder de 5%. De bancaire en vastgoedcrisis ligt achter de rug. Daarvan zou Hillary de vruchten moeten kunnen plukken.
  10. Bij de verkiezingen van 2012 haalden de democraten met Obama 332 kiesmannen. Daarbij waren drie van de vier belangrijkste staten, namelijk California, Florida en New York. Het komt er op aan om Florida en de Grote Merenregio te beschermen tegen een 'swing'. Want de Republikeinse kandidaat moet op zijn minst 62 kiesmannen meer halen dan Mitt Romney in 2012. Een dergelijk getal is vrij veel in een directe confrontatie tussen de twee traditionele partijen, maar we weten nog niet of er ook kleinere partijen een rol zullen spelen op acht november.

Onze partners