10 opmerkelijke feiten over Noord-Korea

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De meest geïsoleerde staat van de planeet heeft opnieuw het Westen uitgedaagd door een nieuwe kerntest uit te voeren. Tien opmerkelijke feiten over Noord-Korea.

Meest geheimzinnige, gesloten en geïsoleerde staat Noord-Korea is een van de weinige landen die nog onder communistisch bewind staan en het meest geheimzinnige land van de wereld. De weinige informatie die bekend is van het land en zijn volk, is meestal gebaseerd op schattingen van buitenlandse organisaties. Onder meer als gevolg van zijn nucleaire ambities is Noord-Korea een van de meest geïsoleerde staten van de wereld geworden: het regime in Pyongyang heeft slechts één bondgenoot, buurland China.

Officieel staatshoofd is dood
Eigenlijk heeft Noord-Korea geen staatshoofd. De eerste president, Kim Il-sung, kreeg na zijn dood de titel Eeuwige President van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea en is in theorie dus nog altijd het staatshoofd. Sinds zijn dood ligt de hoogste macht bij de leider van de enige politieke partij, de Arbeiderspartij. Na de dood van Kim Il-sung in 1994 werd dat zijn zoon Kim Jong-il. Toen de ‘Geliefde Leider’ in december 2011 overleed, nam zijn jongste zoon Kim Jong-un (29) het roer over.

Waanzinnige personencultus De personencultus die rond de Kim-dynastie hangt, is waanzinnig. Enkele voorbeelden:
– Kim Il-sung wordt nog steeds vereerd als een god. In het land staan meer dan 500 standbeelden van hem.
– Na het overlijden van Kim Jong-il meldde staatszender KCNA dat in het land verschillende natuurfenomenen waren waargenomen. ‘Ook de natuur rouwt,’ luidde het.
– Volgens de Noord-Koreaanse propaganda werd Kim Jong-il overigens geboren op de heilige berg Mount Paektu.
– In zijn officiële biografie staat dat Kim Jong-il nooit naar de wc moest.
– De krant Minju Joson schreef dat hij in 2000 een ‘dubbel broodje met vlees’ had uitgevonden, niets meer of minder dan een hamburger dus.

Volk wordt dom gehouden
Noord-Korea doet er dan ook alles aan – en slaagt er wonderwel in – om zijn volk dom te houden. Persvrijheid bestaat niet en burgers hebben alleen toegang tot staatsmedia, die meestal leugens en propaganda verspreiden. Het wereldwijde web is de meeste Noord-Koreanen onbekend, zij moeten het stellen met het door de regering gecensureerde netwerk Kwagmyong.

Schrikbewind

Het volk wordt voortdurend geïntimideerd. Wie naar het buitenland belt, riskeert niets minder dan de doodstraf. Onderdanen die erin slagen naar buurland China te vluchten en daar opgepakt worden, worden door Peking teruggestuurd en in Noord-Korea opgehangen. Folteringen, openbare executies, slavenarbeid en gedwongen abortussen zijn in Noord-Korea schering en inslag. Opvallend is ook dat nergens op de wereld christenen meer vervolgd worden dan in Noord-Korea: zelfs op het verspreiden van bijbels staat de doodstraf.

Massale hongersnood
Het volk is onderverdeeld in 51 sociale categorieën, gerangschikt volgens trouw aan het regime. Daarvan zijn er 29 categorieën die beschouwd worden als vijandig of op z’n minst ambivalent tegenover het regime. Het leeuwendeel van de bevolking is straatarm en heeft te lijden onder de massale hongersnood. Volgens de Verenigde Naties is een op de vijf kinderen ondervoed.

200.000 politieke gevangenen
Wie tegen de schenen van het regime schopt belandt, vaak samen met zijn of haar hele familie, in een van de geheime concentratiekampen in het land. Schattingen van de VN gewagen van circa 200.000 politieke gevangenen. Wat zich afspeelt in die kampen, is ronduit hallucinant: gevangenen moeten letterlijk werken tot ze doodvallen, krijgen amper te eten en worden op de meest gruwelijke manieren gefolterd. Door andere gevangenen te verraden, proberen gedetineerden meer voedsel te krijgen of minder mishandeld te worden. Het boek ‘Vlucht uit Kamp 14’ van journalist Blaine Harden vertelt het harde levensverhaal van Shin Dong-Hyuk, de enige mens die in een Noord-Koreaans werkkamp werd geboren en wist te ontsnappen.

Vierde grootste leger

Ondanks de grote hongersnood in het land spendeert Noord-Korea elk jaar een vierde van zijn bruto binnenlands product aan militaire zaken. Pyongyang beschikt met meer dan 1,1 miljoen militairen over het vierde grootste leger te wereld – na China, de Verenigde Staten en India. Officieel is Noord-Korea overigens nog steeds in staat van oorlog met Zuid-Korea. De spanningen in de regio lopen regelmatig op, zoals ook nu weer door de nieuwe kernproef van Pyongyang. Een gedemilitariseerde zone die vier kilometer breed is, scheidt beide aartsvijanden van elkaar. Aan weerszijden van die bufferzone staan de legers klaar om zich te verdedigen.

Meest corrupte land

Noord-Korea is officieel het meest corrupte land van de wereld. Op de corruptie-index van Transparency International deelt het de laatste plaats met Afghanistan en Somalië.

Een van de tien kernmachten

Van Noord-Korea is geweten dat het over nucleaire capaciteiten voor militaire doeleinden beschikt maar officiële gegevens bestaan daarover niet, wat ook voor Israël geldt. Daarmee wordt Noord-Korea beschouwd als een van de negen kernmachten – naast de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, India, Pakistan en China en Rusland. De ondergrondse kernproef die het regime nu uitvoerde, is de derde na 2006 en 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content