Jan De Smet
Jan De Smet is theaterrecensent.
Opinie

29/07/10 om 00:16 - Bijgewerkt om 00:16

Theater: Epicycle, CirkVOST

Vliegen zonder vleugels, het is God tarten. De acrobaten van CirkVOST hebben er lak en lol aan.

Cie CirkVOST is verrezen uit de as van het vroegere les Arts Sauts. Toen dat gezelschap in 2007 ophield te bestaan, was bij vijf groepsleden de liefde voor het metier te groot om het voor bekeken te houden. En cours de route sloten zich nog een paar acrobaten bij hen aan. Na een time out begon het broeden op een nieuw project, Epicycle ( * * * 1/2).

Al werd het zuivere luchtwerk behouden, toch wilde men wat afstand nemen van het vorige concept, dat zich kenmerkte door lyrisch spektakel en louter trapezewerk. "We wilden bij de nieuwe start meteen ook een nieuw universum introduceren", zegt woordvoerster Mélissa Collelo.

Aan originaliteit ontbreekt het Epicycle allerminst. De enscenering is ronduit indrukwekkend. Een reusachtig rad met twee parallelle metalen cirkels van 13,5m vult de chapiteau tot in de nok. Het lijkt alsof het firmament is ingedaald en men zich aan de binnenkant van een luchtballon bevindt.

De constructie is opgetuigd met klimtouwen, katrollen, zekeringen, ankers, musketons, lieren,... die hun eigen ratelende muzikaliteit toevoegen aan de originele muziekpartituur van huiscomponist en eenmansorkest Nicolas Forge. De muziek loopt soepel mee met de luchtfiguren van de acrobaten en doortimmert de sfeer van hun spel: clownesk, omineus of dromerig.

Zonen en dochters van Daedalus

De acht acteurs lijken piraten die tijdens de schemering van het blauwe uur in de opstal van een spookschip stampei maken. Hun benevelde zinnen zijn bevrijd van het aardse en ze dagen de zwaartekracht en de plancher des vaches uit. Ze zwieren door het luchtruim in elkaar verstrengeld als Gordiaanse knopen, voltigeren op de rug van de vanger of zijn innig verstrengeld. Andere keren gaan ze hardnekkig op zoek naar symmetrie of storten zich in een gecontroleerde vrije val. Het publiek geniet van de zweefvliegende aeronauten vanuit een comfortabele, luie transat.

Totaalspektakel

De kracht van Epicycle ligt niet zozeer in spectaculaire, adembenemende halsbrekerij maar in het totaalspektakel waarbij lichtregie, muziek en de esthetiek van de gestileerde choreografie samengaan.

Op het kruispunt van oude en nieuwste tijden

De voorstelling is niet uit het niets ontstaan. Mélissa Collelo geeft aan dat er uit diverse vaatjes werd getapt.

Er zijn de theorieën van Ptolemeus, wiens geocentrische wereldbeeld tot ver na de middeleeuwen het Westerse denken is blijven beheersen. De oude Griekse astroloog, astronoom en wiskundige maakte gebruik van epicykels (hulpcirkels) om de bewegingen van de planeten aan de hemel te verklaren. Copernicus had er een hele kluif aan om zijn theorieën te weerleggen.

De twee grote wielen die het decor uitmaken zijn geïnspireerd op de idee van de Ptolemeïsche cyclus en transformatie.

Ook put CirkVOST voor de structuur van sommige scènes, de kostumering en de grime uit beelden afkomstig uit de stripwereld. "Het universum dat we willen oproepen is retro-futuro, zoals je die in heel wat strips terugvindt", klinkt het.

Een sterke cast

Met acht mensen hoog in de lucht opereren, is scenisch-technisch en qua veiligheid een complexe aangelegenheid. "Eh oui, il ya du bordel là! Un énorme bordel", lacht Collelo. "Iedere voorstelling is een uitdaging en we kunnen ons geen fouten permitteren. We vertrekken allemaal met dezelfde kijk op luchtspektakel. Bij spektakels waar zowel op de grond als in de lucht gewerkt wordt, verhouden de mensen zich van de eerste tot de laatste niet op dezelfde manier tot de scenografie. Daar zijn er 'die van boven en die van beneden'. Wij zijn allemaal 'bovenmensen' en dat beïnvloedt automatisch onze band. Dat vraagt veel vertrouwen in elkaar, in het materiaal en de voorbereiding. De porteur en de voltigeur zijn immers bezig met je reinste jonglerie humaine".

CirkVOST stelt zich tot doel de alledaagsheid te doen vergeten en de toeschouwer de duur van de voorstelling te doen breken met de realiteit. Het vergt heel wat concentratie en discipline om daarin te slagen. Alleen een sterk collectief is daartoe in staat. Die vonk is overgesprongen op het publiek, dat reageert met een steekvlam van applaus.

Jan De Smet

INFO: www.zomervanantwerpen.be en www.cirkvost.eu

Onze partners