VIDEO: Hier komt de motorfiets met één wiel

23/01/14 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:21

Erg macho is hij niet, de elektrische motorfiets met één wiel, maar de Amerikaanse fabrikant Ryno Motors maakt zich sterk dat hij een veilige en praktische manier is om door druk stadsverkeer te komen.

VIDEO: Hier komt de motorfiets met één wiel

Het Ameriikaanse Ryno Motors bouwt een motorfiets op één wiel. © Ryno Motors

Het verhaal van die Ryno begon zeven jaar terug met de toen dertienjarige dochter van uitvinder Chris Hoffman. "Ze maakte een tekening van een eenwielige motorfiets die ze gezien had in een videogame en vroeg me om er een te bouwen", zegt hij aan het Amerikaanse blad Wired.

Hoffman toog aan het werk en eindigde met een merkwaardig vehikel op één motorfietswiel, dat overeind blijft met behulp van gyroscopische sensoren en accelerometers, dezelfde apparaatjes die het scherm van een iPhone doen 'kantelen'. De Ryno blijft zelfs rechtop staan als er niemand op zit en zou dan zelfs haast onmogelijk omver te duwen zijn.

Wat begon als een hobbyproject voor Hoffman, werd een heus bedrijf. Vanaf april komt de Ryno op de markt.

Voorover = vooruit

Een baanmonster is deze eenwieler lang niet. Hij haalt een maximum van 16 kilometer per uur en houdt die topsnelheid een uur vol. Opladen duurt zes uur. Hij kan hellingen van 20 procent aan, net genoeg om de Muur van Geraardsbergen op te kunnen.

Gas geven doet een Ryno-rijder door simpelweg voorover te leunen op het stuur. De gyroscopen voelen dan aan dat het vehikel dreigt om te vallen en geven gas, waardoor het wiel gaat draaien, en de eenwieler niet alleen rechtop blijft, maar ook vooruit gaat. Remmen doe je door achterover te gaan hangen, al zitten er ook gewone remmen op het stuur.

Op het trottoir

De Ryno parkeren, doe je door hem simpelweg voorover te zetten. Vooraan steken er twee rubberen voetjes uit, zodat hij stevig blijft staan. De Ryno weegt 72 kilo, maar het grootste deel van dat gewicht zot in de motor. Zodoende is hij vanuit de geparkeerde stand makkelijk weer recht te trekken. Naar verluidt geeft dat lage zwaartepunt hem ook een gunstige wegligging.

De Ryno gaat in de VS 5295 dollar (3870 euro) kosten. Ryno Motors wil overheden zo ver krijgen dat je er niet alleen mee op de openbare weg kan, maar ook op het trottoir. Daarvoor moet het in de meeste Amerikaanse staten nog heel wat lobbywerk verrichten. Om van de EU nog maar te zwijgen.

Lees meer over:

Onze partners