Neolithische Arabieren temden paarden

© Reuters

De theorie dat de domesticatie van paarden in Centraal-Azië 5.500 jaar geleden begon staat op de helling.

In het zuidwesten van Saoedi-Arabië zijn sporen ontdekt van een 9.000 jaar oude beschaving, al-Maqar, die gekenmerkt wordt door de domesticatie van paarden.

“Deze ontdekking maakt duidelijk dat de paarden voor de eerste keer gedomesticeerd werden op het Arabisch schiereiland meer dan 9.000 jaar geleden. Vorige studies gingen ervan uit dat de domesticatie van paarden in Centraal-Azië nog maar zo’n 5.000 jaar oud was”, zegt Ali al-Ghabban, de vicevoorzitter van het Departement voor Musea en Antiquiteiten in Saoedi-Arabië.

Buste van een paard
De resten van de beschaving werden gevonden, in een vallei die vroeger de bedding van een rivier was, in de buurt van Abha, in de provincie Asir. Daarbij onder meer beeldjes van honden, geiten en valken maar ook de buste van een paard van ongeveer een meter. “Nergens ter wereld is ooit een dergelijk groot beeld dat dateert uit die tijd ontdekt”, stelde Ghabban. Het is daarmee wellicht de oudste plek in de wereld tot dusver waar mensen paarden temden.

De mens kwam 50.000 jaar geleden in contact met paarden, die ze gebruikten voor het vlees, de huid en eventueel de melk. Het eerste onmiskenbare bewijs voor de domesticatie van de paarden dateert van 2.000 voor Christus toen paarden werden begraven met karren. Tegen 1.000 voor Christus was de domesticatie over heel Europa, Azië en Noord-Afrika verspreid. Onderzoekers hebben echter mogelijk bewijs gevonden dat de dieren reeds 5.500 jaar geleden werden getemd in het noorden van Kazachstan. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content