Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens
Hoofdredacteur van TV Limburg. Voormalig hoofdredacteur van Knack.be
Opinie

26/04/13 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Syrië 1212, wij wensen u veel succes

Vandaag is het de nationale actiedag van Syrië 1212 dat geld inzamelt voor hulp aan de door de oorlog getroffen bevolking in Syrië.

Syrië 1212, wij wensen u veel succes

De Verenigde Naties hebben Syrië uitgeroepen tot humanitaire ramp. 6,8 miljoen mensen hebben hoogdringend hulp nodig. Een kwart van de 22 miljoen Syriërs is ontheemd. 'Kinderen horen bij de groep die het meest lijden,' zegt de VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos. 'Kinderen zijn verkracht, gemarteld en vermoord. Miljoenen zijn getraumatiseerd door de verschrikkingen.'

Tegelijkertijd zeggen machthebbers wereldwijd dat we ons niet moeten moeien met wat gebeurt in Syrië. Het idee om internationale troepen te sturen raakt niet eens voorbij de slagboom aan de ingang van het versleten NAVO-gebouw in Evere en al evenmin voorbij de glazen deuren van het nog meer versleten gebouw van de VN in New York.

In eigen land roepen politici al weken om ter hardst dat we vooral ver weg moeten blijven van Syrië. Belgen die nog maar in het diepst van hun gedachten overwegen om zich richting Syrië te begeven, moeten met alle mogelijke bestaande en nog uit te vinden middelen en desnoods hardhandig op andere gedachten worden gebracht.

We moeten hen bij wet verbieden om ernaar toe te gaan (minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, CDH). We moeten hen met Gas-boetes ontmoedigen (de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, N-VA). We moeten hun pas afpakken (de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, SP.A) en we moeten een informatierapport opstellen over iedereen die zijn baard laat staan (de Antwerpse korpschef Serge Muyters).

Turkije moet zich niet te veel illusies maken over het lidmaatschap van de Europese Unie maar Joëlle Milquet is niet beschroomd om dat land te vragen Belgische onderdanen aan de grens tegen te houden. De Turkse immigratie-ambtenaren en douaniers moeten Belgen onderwerpen aan een onderzoek om te controleren of de reis niet eerder de oorlog tegen Assad als eindbestemming heeft dan de Turkse stranden.

Heeft iemand zich overigens al eens afgevraagd wat de Turken van Joëlle Milquet moeten doen met Belgen van wie ze vermoeden dat ze Syriëgangers zijn? Moeten die dan (al dan niet in afwachting van terugzending naar Belgie) worden opgesloten in een van die Turkse gevangenissen waar de mensenrechten volgens de Europese Unie zo sterk met de voeten werden getreden dat ze een obstakel waren voor een eventueel EU-lidmaatschap?

Wij hebben de vraag gesteld aan de woordvoerder van Milquet. We kregen als antwoord dat daarover 'te gepaste tijde' zal worden gecommuniceerd.

Temidden van een onophoudelijke stroom negatieve berichten over Syrië, Syriëgangers en alles wat met Syrië te maken heeft, pakte Het Laatste Nieuws vorig weekend uit met een opmerkelijk artikel. Geld dat in Belgie wordt ingezameld voor hulp aan Syrië, gaat volgens de krant rechtstreeks naar extreme moslimorganisaties die jongeren ronselen om te gaan vechten voor Syrië. Dezelfde organisaties waartegen alle bovenstaande voorstellen gericht zijn.

In een veel neutraler klimaat, waar de politieke agenda niet gemonopoliseerd werd door geradicaliseerde jongeren die in Syrië willen gaan vechten, heeft SOS Syrië in Nederland tot nu toe 1 miljoen euro opgebracht. Dat is peanuts. Dat is niets. Dat is een historisch dieptepunt in de geschiedenis van de grote geldinzamelacties. Ter vergelijking: dezelfde hulpactie na de tsunami in Thailand leverde meer dan 208 miljoen euro op, die voor Haïti ruim 111 miljoen euro.

In ons land loopt vandaag de grote actiedag van de hulpactie Syrie 1212. Als de organisatoren realistisch zijn, zullen hun verwachtingen niet echt hooggespannen zijn. Gisteren stond de teller van de inzameling op 350.000 euro. Dat is 3 eurocent per Belg.

Elke Belg die de voorbije weken het nieuws gevolgd heeft, heeft excuses te over om vandaag vooral niets te geven. De omgevingsfactoren geven weinig aansporing tot vrijgevigheid.

Toch zijn er, zoals de inleiding van dit stuk aangeeft, 6,8 miljoen redenen om geld te schenken aan de inzamelactie.

Syrie 1212, wij wensen u veel succes.

Onze partners