“Exclusiviteitscontract voor Jeroen Meus is erover”

© Belga

De VRT zal het in de toekomst wellicht met minder overheidsgeld moeten rooien, zegt Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé (CD&V).

Al hoeft dat volgens hem niet meteen een probleem te zijn. ‘Stel dat het marktaandeel van de openbare televisie daardoor van 44 procent naar 37 procent zakt, so what?’

Decaluwé: ‘Ik ga ervan uit dat de tijd van de constante groei van de dotatie voorbij is, en ik stel me dan de vraag: hoe ga je daarmee om? Je kunt dat voor een deel opvangen met kostenefficiëntie, maar je moet ook andere maatregelen nemen.’

De verkoop van MNM bijvoorbeeld.

Decaluwé: Gezien de budgettaire context en het feit dat radiofrequenties aan waarde zullen verliezen als internet in de auto doorbreekt, kun je MNM beter verkopen nu er nog interesse voor is. Maar er zijn nog andere maatregelen, zoals het plafonneren van de sportrechten. Moet je echt VT4 gaan overbieden om het veldrijden uit te zenden? Daar zit wel wat marge in. Betekent dat de ontmanteling van de openbare omroep? Zeker niet. Nu heeft de openbare televisie een marktaandeel van 44 procent: stel dat dat zakt naar 37 procent, so what? Maar op budgettair vlak zou dat een serieus verschil maken.

De gemiddelde Vlaming betaalt voor de VRT wel een pak minder dan bijvoorbeeld de gemiddelde Brit voor de BBC: 48 euro per jaar tegenover 82 euro.

Decaluwé: Dat is juist, maar er blijven budgettaire grenzen. Idealiter wordt alles via een dotatie betaald, alleen weet iedereen dat dat niet kan. De verhouding tussen 62 procent inkomsten uit de dotatie en 38 procent uit commerciële activiteiten, daar moet wel aan getornd worden, zolang je middelen die wegvallen op de een of andere manier compenseert. Voormalig VRT-hoofdredacteur Jos Bouveroux zei onlangs in de krant over de besparingen bij de openbare omroep dat men ook niet beknibbelt op welzijn en onderwijs. Oké, maar dat is van een heel andere orde. Ik investeer liever in sociale woningen of het onderwijs dan in programma’s die je toch elders kunt zien. Yvette Mignolet van Vitaya zei onlangs dat je tien jaar geleden meewarig werd bekeken als je lifestyle bracht op tv. Nu is het overal lifestyle wat de klok slaat: je moet als openbare omroep mee met de trends, maar je moet er ook van los durven te komen. Dat Jeroen Meus een exclusiviteitscontract krijgt bij de VRT, vind ik erover. (SWE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content