Rosetta: komt water op aarde dan toch niet van kometen?

Een animatie van de loskoppeling van Rosetta en Philae. © AFP

De ruimtesonde Rosetta, die nog altijd rond komeet 67/P draait, heeft het water op de komeet geanalyseerd. Dat water blijkt duidelijk te verschillen van het water op aarde. Wat belang heeft voor de hypothese dat water via kometen naar de aarde zou zijn gekomen.

De wetenschappelijke bevindingen over het water op de komeet werden woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Science en becommentarieerd op de website van ESA, de Europese Ruimteorganisatie die de sonde Rosetta en komeetlander Philae op weg stuurde.

De aarde vormde zich, wordt aangenomen, zo’n 4,6 miljard jaar geleden. Volgens de meeste specialisten was het in de periode van vorming zodanig heet dat alle water wegkookte. Wat de vraag opwekt: waar kwam het water vandaan dat nu tweederde van het aardoppervlak beslaat?

Tot nu was een prominente hypothese dat het water op het moment dat de aarde afkoelde, via komeetinslagen en botsingen met asteroïden op aarde belandde.

Kometen zoals 67/P omschrijft men wel eens als ijsbergen, omdat ze voor een groot deel uit bevroren water bestaan.

Het apparaat Rosina, aan boord van Rosetta, snuift het gas aan het oppervlak van de komeet en analyseert de samenstelling. Blijkt nu, volgens het artikel in Science, dat het water van de komeet veel meer zware deeltjes telt dan water op aarde.

Asteroïden

Water op aarde, in de oceanen, telt per 10.000 moleculen 3 zwaardere atomen, waarbij een waterstofatoom vervangen is door deuterium. Drie per 10.000 is, in vergelijking met andere hemellichamen, aan de lage kant. Op komeet 67/P zijn er iets meer dan 9 deuteriumatomen per 10.000 moleculen, dus ruim drie keer zoveel. De samenstelling van water, de hoeveelheid zware atomen, is een stabiel gegeven, dat over miljoenen jaren niet verandert (tenzij het water vermengd wordt met ander water).

Komeet 67/P zit aan de buitenkant van ons zonnestelsel, in de Kuipergordel.

Professor Kathrin Altwegg van de universiteit in het Zwitserse Bern, die het Rosina-programma leidt, zegt aan de BBC dat ze op basis van de bevindingen veronderstelt dat het water op aarde niet van kometen uit deze gordel afkomstig is.

Van elf tot dusver onderzochte kometen, ook uit andere gordels, is er maar één die dezelfde watersamenstelling heeft als de aarde.

Asteroïden/meteorieten uit de planetoïdengordel die onderzocht werden, bevatten wel water dat qua samenstelling gelijkt op dat van aarde, maar ze bevatten veel minder water dan kometen. Er zijn veel meer inslagen van asteroïden nodig om de hoeveelheid water op aarde te verklaren, als asteroïden de voornaamste bron van water zouden geweest zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content