5 © (c) Denis Rouvre / modds

Wat herinnert u zich nog van 2018? Vul de ontbrekende woorden aan in het maandoverzicht van 07/18

1

Nutsbedrijven Eandis en Infrax fuseren tot (…). Dat zal voortaan alle distributienetten voor elektriciteit en aardgas en de openbare verlichting in Vlaanderen beheren.

2

De minimale dienstverlening bij het spoor krijgt een positieve evaluatie. Ze werd voor het eerst geactiveerd tijdens een 48-urenstaking van de (…) vakbond ACOD Spoor.

3

Sebastian Kurz, kanselier van (…), wordt voor zes maanden voorzitter van de Europese Raad. Het migratievraagstuk staat boven aan zijn prioriteitenlijst.

4

Het cabine- en grondpersoneel van lagekostenmaatschappij(…) stellen gemeenschappelijke eisen voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze dreigen met acties.

5

De Franse filmmaker en auteur Claude Lanzmann (92) sterft. Hij is vooral bekend van de documentaire Shoah uit 1985 over de (…).

6

Het westen van (…) wordt geteisterd door extreme regenbuien. Dat zal leiden tot overstromingen en modderstromen, die uiteindelijk ruim 200 dodelijke slachtoffers maken.

7

In Brussel protesteren zo’n 1400 mensen tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump, in het kader van de NAVO-top. Hun slogan luidt ‘ Make (…) Great Again!

8

In (…) komen 24 mensen om het leven bij de ontsporing van een passagierstrein. Die was onderweg van Kapikule, aan de Bulgaarse grens, naar Istanbul.

9

Privébewakers en politieagenten hebben dit jaar al ruim 8000 transmigranten onderschept. Er worden zo veel mogelijk (…) en pasfoto’s genomen voor de politiedatabank.

10

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) keurt het herstructureringsplan van supermarktketen (…) af. Maar zijn federale collega Kris Peeters moet de knoop doorhakken.

11

In zijn 11 julitoespraak pleit Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) voor een eigen Vlaamse (…). Hij wil ook dat 11 juli een betaalde feestdag wordt.

12

De nucleaire waakhond FANC oordeelt dat kernreactor 3 van (…) opnieuw opgestart mag worden. Hij lag al sinds september 2017 stil, omdat er betondegradatie was vastgesteld.

13

Voortaan mag je in alle stedelijke zwembaden van (…) ‘lichaamsbedekkende kledij’ dragen. Eerder keurde een rechter het boerkiniverbod in het Van Eyck-zwembad af.

14

Michel Lelièvre, een handlanger van Marc Dutroux die een gevangenisstraf van 25 jaar uitzit, wil vrijkomen onder elektronisch toezicht. Zijn gevangenisdirectie geeft een (…) advies.

15

De Amerikaanse president Donald Trump wil in (…) opnieuw deelnemen aan de presidentsverkiezingen. ‘Ik verwacht niet dat ik verslagen zal worden door een Democraat.’

16

Volgens het Vlaams Energieagentschap zit Vlaanderen op schema om in (…) zijn doelstellingen voor de productie van groene stroom te halen.

17

De (…) maakt bekend dat ze vanaf volgend jaar ethische hackers zal inschakelen. Die moeten nagaan of de Belgische banken voldoende beveiligd zijn tegen cyberaanvallen.

18

Voor de kust van Cyprus komen minstens 30 mensen om het leven bij een schipbreuk. Aan boord waren 150 migranten, vooral mensen uit (…).

19

De Kamer keurt het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en (…) goed. Door tegenstand in Wallonië verliep die goedkeuring niet erg vlot.

20

Een deel van het Strafwetboek wordt hervormd en aangepast aan de hedendaagse samenleving en taal. Zo wordt de seksuele meerderjarigheid vastgelegd op (…) jaar.

21

De Vlaamse regering heeft een verpakkingsplan klaar. Gratis plastic zakjes uitdelen wordt verboden. Maar het (…) op blikjes en petflessen komt er voorlopig niet.

22

In de Canadese stad (…) vallen twee doden bij een schietpartij. De schutter wordt neergeschoten door de politie. Volgens zijn familie kampte hij met mentale problemen.

23

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) bereikt met telecomoperatoren Telenet en (…) een akkoord over de uitrol van een supersnel datanetwerk.

24

In Vlaanderen geldt code oranje, de alarmfase voor droogte. Er wordt gepleit voor een verspillingsverbod: geen (…) wassen, zwembaden of vijvers vullen of gazon besproeien.

25

Voormalig VBO-topman Rudi Thomaes (65) overlijdt. Hij leidde het Verbond van Belgische (…) van 2004 tot 2012.

26

Mensenrechtenactivist Adem Demaçi (82) sterft. Hij zat 28 jaar in de gevangenis voor zijn strijd tegen de discriminatie van Albanezen en werd ook wel ‘de (…) van Kosovo’ genoemd.

27

Het mobiliteitsbudget wordt goedgekeurd door de ministerraad. Werknemers kunnen hun (…) inruilen voor zo’n budget, onder meer voor duurzame vervoersvormen.

28

Vanaf 2020 komt een nieuwe vorm van zorg voor (…). Het is de bedoeling dat zij in crisissituaties niet onnodig naar een ziekenhuis of woonzorgcentrum worden gestuurd.

29

In (…) sterven vier toeristen – twee Amerikanen, een Zwitser en een Nederlander – nadat ze op de fiets zijn aangereden. Het zou gaan om een aanval van de IS.

30

In de omgeving van de Griekse hoofdstad Athene zijn al 91 doden gevallen bij zware (…), 25 mensen zijn nog vermist. Er loopt nog een onderzoek naar de oorzaak.

31

Op het Antwerpse Sint-Jansplein wordt een 40-jarige vrouw overgoten met een bijtend zuur, vermoedelijk (…). De dader, haar ex-vriend, wordt opgepakt.

Oplossingen1 Fluvius 2 socialistische 3 Oostenrijk 4 Ryanair 5 Holocaust 6 Japan 7 Peace 8 Turkije 9 vingerafdrukken 10 Carrefour 11 grondwet 12 Doel 3 13 Gent 14 positief 15 2020 16 2020 17 Nationale Bank 18 Syrië 19 Canada 20 zestien 21 statiegeld 22 Toronto 23 Proximus 24 auto’s 25 Ondernemingen 26 Mandela 27 bedrijfswagen 28 ouderen 29 Tadzjikistan 30 bosbranden 31 zwavelzuur

uw score……./31

12
12
15
15© REUTERS
23
23
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content